Wege smalec - pasta z fasoli
Podczas wczorajszego XX Festynu Smoka Strachoty odbywającego się na moim osiedlu miałam przyjemność poprowadzić Smoczą Kuchnię. Cafe Babilon pokazał jak wyedukowany Smok Starchota, smok na miarę XXI wieku lubi się odżywiać. Taki smok wcale nie pragnie dziewic czy tłustych baranków, bo wie, że można zdrowiej i równie smacznie jadać - smocza kuchnia bowiem postawiła na warzywa strączkowe.
Na stoisku wszyscy mogli poznać moją ukochaną ciecierzycę, która jest chyba najmniej znanym strączkowym. Część z osób widziała w sklepie, część słyszała "że ponoć bardzo zdrowa", część po prostu nigdy nie słyszała takiej nazwy. Wszystkim bardzo smakowała ciecierzyca w roli przekąski, czyli ugotowana i upieczona. Tym razem przygotowałam ją w wersji z olejem, sosem sojowym oraz czosnkiem. Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów oraz hummus, który wspólnie przygotowaliśmy również większości przypadł do gustu.
Jednak niekwestionowanym hitem wczorajszego gotowania był wege smalec, czyli pasta na bazie białej fasoli. Wiem, że ta pasta może zachwycić. Może zachwycić nie tylko entuzjastów zdrowego żywienia czy początkujących wegetarian. Również osoby, które z lekką drwiną próbowały ten smalec-niesmalec były zaskoczone smakiem i prosiły o przepis.
Wege smalec czyli pasta z fasoli SKŁADNIKI:
- 1 puszka białej fasoli
- 1 cebula
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 jabłka
- sól, majeranek do smaku
Cebulę pokrój w kostkę, oprósz solą i podsmaż na lekko złoty kolor na oleju. Dodaj drobno posiekane lub starte na tarce jabłko i smaż jeszcze kilka minut. Zestaw z ognia, dodaj majeranek (ja dałam 1 łyżeczkę) i dokładnie wymieszaj.
Zmiksuj fasolkę na gładką pastę, dodaj przestudzoną cebulę z jabłkiem.
Ewentualnie dopraw.
Podawaj z pieczywem. W sezonie, do kanapki idealnie będzie pasował ogórek małosolny.
Wege smalec czyli pasta z fasoli
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: