Kluski śląskie, zwane przez Ślązaków również „gumiklyjzy” należą do ścisłej czołówki moich ulubionych potraw. Z jakimkolwiek sosem – czy to mięsnym, czy grzybowym, stanowią moje idealne „comfort food” wprawiając w stan delikatnej błogości ;)
Kopytka , kluski śląskie , leniwe i wszystkie inne dania mączne – jak wiecie uwielbiam! U mnie kopytka , jeszcze za czasów babcinych, jadło się odsmażane z masełkiem i cukrem. Zawsze z przyjemnością sięgałam po dokładkę.
Kluski śląskie - tradycyjne polskie danie, który chyba każdy z nas próbował choć raz w swoim życiu.
I chyba większość lubi!
Znam osobiście rodziny, które nie wyobrażają sobie tygodnia bez tego przysmaku na stole.
To lubimy smaczne paluszki, kopytka. Do ciasta dodałam ser twaróg dzięki czemu są bardziej delikatne. Polane smacznym sosem na bazie sosu beszamel z dużą dawką koperku.
Pierogi. Dla wielu absolutny hit kuchni polskiej, coś czym możemy poszczycić się na całym świecie i najczęstszy przedmiot zdania "moja mama/babcia robi najlepsze". Trochę boję się wchodzić na ten grząski grunt, bo z pierogami trochę jak z jajecznicą, każdy myśli, że ma przepis na najlepsze i nie dopuszcza alternatywy. Mimo wszystko zaryzykuję.
Tradycyjne domowe kopytka - banalnie proste do przygotowania, tanie i smaczne. Można je podawać do gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami. Równie dobrze smakują z wyrazistym sosem jogurtowym i warzywami ugotowanymi na parze.
Dziś zapraszam na kluski śląskie w jesiennej odsłonie, z dodatkiem dynii. Dyniowe puree to bardzo wdzięczny dodatek nie tylko do ciast, ale wszelkiej maści klusek. Na smak dynia nie ma zbyt wielkiego wpływu, ale dodatek karotenu w sezonie jesienno-zimowym jest jak najbardziej w cenie.
Bardzo fajny obiad na lato, do zrobienia leniwych wystarczą trzy, łatwo dostępne składniki – ser biały, jajka i mąka. Twaróg w kostce, rozcieram z żółtkami, dodaję mąkę i ubite białka. Masa na leniwe jest delikatna, więc działam dość sprawnie i nie przedłużam czasu gotowania.
Mięso mielone wieprzowo-wołowe doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kawałek namoczonej bułki, jajko oraz drobno posiekaną cebulkę.
Umyte i obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy małą cebulę, aby kolor był złocisty...
Mam nadzieję, że lubicie gnocchi i pesto. My pesto uwielbiamy, ja jem go samo łyżeczką, jestem jego wielką fanką. Lubię z suszonych pomidorów i wszelkie wariacje zielonego pesto. Tym razem padło na rukolę i natkę pietruszki
Wiele razy, będąc w sklepie spożywczym, widziałam pyzy z mięsem. Jest to fajna opcja, gdy potrzebujemy zjeść coś na szybko i niedrogo. Ale jest to opcja awaryjna.
Jeśli zamarzą Wam się pyzy z mięsem, zróbcie je sobie sami w domu, np wykorzystując gotowane mięso z rosołu.