Gnocchi z serem Lazur
500 g ziemniaków
150 g mąki pszennej
1 małe jajko
sól
150 sera pleśniowego Lazur (niebieski)
100 ml śmietany 30%
50 g sera żółtego gouda
grana padano
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i ostudzić, a następnie przecisnąć przez praskę.
Ziemniaki wymieszać z mąką, dodać sól i jajko. Zarobić ciasto.
Z ciasta ziemniaczanego formować rękoma wałki. Pokroić je na kawałki.
Na każdy kawałek ciasta kłaść trochę sera, zalepić i formować je w kluseczki.
Gotowe kluski układać na desce posypanej mąką.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Wrzucić do niej kluski i gotować aż wypłyną na powierzchnię wody.
W rondelku podgrzać śmietanę, rozpuścić w niej pozostały ser Lazur i Ementaler.
Kluski na talerzu polać sosem serowym i posypać płatkami grana padano.