Gnocchi z serem Lazur

Gnocchi z serem Lazur
przepis:

500 g ziemniaków

150 g mąki pszennej

1 małe jajko

sól

150 sera pleśniowego Lazur (niebieski)

100 ml śmietany 30%

50 g sera żółtego gouda

grana padano

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie.

Ugotowane ziemniaki odcedzić i ostudzić, a następnie przecisnąć przez praskę.

Ziemniaki wymieszać z mąką, dodać sól i jajko. Zarobić ciasto.

Z ciasta ziemniaczanego formować rękoma wałki. Pokroić je na kawałki.

Na każdy kawałek ciasta kłaść trochę sera, zalepić i formować je w kluseczki.

Gotowe kluski układać na desce posypanej mąką.

W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Wrzucić do niej kluski i gotować aż wypłyną na powierzchnię wody.

W rondelku podgrzać śmietanę, rozpuścić w niej pozostały ser Lazur i Ementaler.

Kluski na talerzu polać sosem serowym i posypać płatkami grana padano.

Zdjęcie - Gnocchi z serem Lazur - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów