Kluski z serem – leniwe
Bardzo fajny obiad na lato, do zrobienia leniwych wystarczą trzy, łatwo dostępne składniki – ser biały, jajka i mąka. Twaróg w kostce, rozcieram z żółtkami, dodaję mąkę i ubite białka. Masa na leniwe jest delikatna, więc działam dość sprawnie i nie przedłużam czasu gotowania. Nie zjedzone kluseczki, można odgrzać na patelni i podać na kolację. Moje kluski leniwe, podałam z letnimi owocami, jogurtem naturalnym i syropem klonowym ?
Składniki / 4 porcje
- 450 g białego twarogu ( u mnie półtłusty )
- 2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
- 150 g. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do podania
- truskawki, maliny, jagody
- jogurt naturalny
- syrop klonowy
Twaróg ucieram w malakserze z żółtkami. Można ser zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.
Białka ubijam na pianę ze szczyptą soli kuchennej.
Do masy serowo – żółtkowej, dodaję przesiane mąki i ubitą pianę. Całość wyrabiam, jeżeli masa będzie się kleić, dodaję jeszcze trochę mąki.
Stolnicę posypuję mąką. Z ciasta odrywam mniejsze kawałki i rozciągam na wałeczki o średnicy około 3 cm. Kroję ukośnie na małe kluski.
W dużym garnku gotuję osoloną wodę. Kluski wrzucam na wrzątek. Gotuję przez kilkanaście sekund, od wypłynięcia na powierzchnię. Łyżką cedzakową wyciągam kluski.
Podaję z letnimi owocami, jogurtem i syropem klonowym. Smacznego ?