Knedle ze śliwkami według babci Kazi

Knedle ze śliwkami według babci Kazi

Zdjęcie - Knedle ze śliwkami według babci Kazi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Knedle ze śliwkami według babci Kazi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Knedle ze śliwkami według babci Kazi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 75 dag ziemniaków
  • 75 dag śliwek węgierek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli do smaku

Przygotowanie Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto.

 

 

 

Usunąć pestki ze śliwek.

Ciasto cienko wałkować, uformować wałek i pokroić go na plastry. Z plastrów należy uformować małe placki - na środku każdego należy ułożyć śliwkę i zagnieść gotową kulkę. Do środka śliwki można dodać trochę cukru.

Wrzucać do wrzącej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze przez 3 minuty.

Podawać polane tartą bułką z dodatkiem masła i cukru, ze śmietaną bądź z cukrem. Smacznego!

 

Jest to niezawodny przepis na udane knedle mojej ukochanej babci Kazi, polecam wszystkim.

 

 

Kategorie przepisów