Knedle ze śliwkami według babci Kazi
Składniki
- 75 dag ziemniaków
- 75 dag śliwek węgierek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli do smaku
Przygotowanie Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto.
Usunąć pestki ze śliwek.
Ciasto cienko wałkować, uformować wałek i pokroić go na plastry. Z plastrów należy uformować małe placki - na środku każdego należy ułożyć śliwkę i zagnieść gotową kulkę. Do środka śliwki można dodać trochę cukru.
Wrzucać do wrzącej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze przez 3 minuty.
Podawać polane tartą bułką z dodatkiem masła i cukru, ze śmietaną bądź z cukrem. Smacznego!
Jest to niezawodny przepis na udane knedle mojej ukochanej babci Kazi, polecam wszystkim.