Pyzy z mięsem
Żadne sklepowe kluski nie dorównają smakiem i jakością tym domowym.
Wiele razy, będąc w sklepie spożywczym, widziałam pyzy z mięsem. Jest to fajna opcja, gdy potrzebujemy zjeść coś na szybko i niedrogo. Ale jest to opcja awaryjna.
Jeśli zamarzą Wam się pyzy z mięsem, zróbcie je sobie sami w domu, np wykorzystując gotowane mięso z rosołu.
Jak z każdymi kluskami, jest z nimi troszkę pracy, ale na prawdę warto zrobić je samemu.
- koło 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 – 1 i 1/2 szkl. mąki
- sól
Farsz:
- około 400 g ugotowanego mięsa (np z rosołu)
- 1 cebula
- 1-2 łyżki masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- masło do polania klusek
Ugotowane mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
Cebulę drobno siekamy. Szklimy na niewielkiej ilości oleju. Łączymy z mięsną masą. Dodajemy masło oraz przyprawy, dokładnie wyrabiamy.
Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę.
Pozostałe ziemniaki trzemy na drobnych oczkach. Przekładamy na sito i umieszczamy nad garnkiem lub miską. Odciskamy nadmiar płynów.
Surowe ziemniaki łączymy z ugotowanymi. Wodę, jaka spłynęła z surowych ziemniaków delikatnie odlewamy, a pozostałą na dnie naczynia skrobię dodajemy do miski z ziemniakami. Dodajemy również jajko, mąkę (ilość dostosowujemy do odmiany ziemniaków – ja wykorzystałam mniej więcej 1 i 1/3 szkl.) i solimy. Wyrabiamy gładkie ciasto.
Masę ziemniaczaną rolujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy (tworzymy wałek). Kroimy na równe kawałki.
Każdy kawałek ciasta lekko spłaszczamy w dłoni, na środku kładziemy mięsny farsz. Formujemy okrągłe kluski.
Gotujemy je partiami w osolonym wrzątku. Przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy polane roztopionym masełkiem.
Uwagi: Wyszło mi około 30 klusek. Są baardzo syte.
Mąkę najlepiej dodawać stopniowo – wiele będzie zależało od odmiany ziemniaków, jak i samej mąki. Ciasto powinno być zwarte, nie za twarde. Może lekko lepić się do rąk. Przy formowaniu klusek ręce warto lekko otoczyć mąką.
Polecam również mój przepis na lazanię z soczewicą