Kopytka - pomysł na tani obiad
Tradycyjne domowe kopytka - banalnie proste do przygotowania, tanie i smaczne. Można je podawać do gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami. Równie dobrze smakują z wyrazistym sosem jogurtowym i warzywami ugotowanymi na parze.
Aby kopytka były miękkie i puszyste, staram się dodawać jak najmniej mąki, jednak jej ilość zależy od wilgotności ziemniaków, natomiast niewielki dodatek mąki ziemniaczanej powoduje że kopytka są bardziej sprężyste.
Składniki
Wariant dla tradycjonalistów
Ziemniaki ugotować i wystudzić, najlepiej zostawić je do następnego dnia. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Nie sprawdza się natomiast mielenie ich w blenderze. Dodać mąkę, sól i rozbełtane jajko. Szybko wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Z ciast uformować wałeczki mniej więcej grubości kciuka i pokroić w poprzek na niewielkie (około 1,5 cm) kawałki czyli nasze kopytka.
Kopytka wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, po czym zmniejszamy płomień do średniego i gotujemy około 2 - 3 minut od wypłynięcia. Podczas gotowania warto delikatnie przemieszać kopytka drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna garnka.
Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
Ziemniaki ugotować i wystudzić, najlepiej zostawić je do następnego dnia. Do naczynia miksującego włożyć zimne ziemniaki, mąkę, jajko, sól, zaprogramować czas 30 sekund i prędkość 4–5. Ciasto wyjąć na oprószona mąką stolnicę, podzielić na kilka części, uformować z nich wałeczki mniej więcej grubości kciuka i pokroić na kopytka. Kopytka wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, po czym zmniejszamy płomień do średniego i gotujemy około 2 - 3 minut od wypłynięcia. Podczas gotowania warto delikatnie przemieszać kopytka drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna garnka.
Aby kopytka były miękkie i puszyste, staram się dodawać jak najmniej mąki, jednak jej ilość zależy od wilgotności ziemniaków, natomiast niewielki dodatek mąki ziemniaczanej powoduje że kopytka są bardziej sprężyste.
Składniki
- 500 g ziemniaków (waga po ugotowaniu)
- około 100 do 125 g mąki pszennej
- opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli (lub do smaku)
Wariant dla tradycjonalistów
Ziemniaki ugotować i wystudzić, najlepiej zostawić je do następnego dnia. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Nie sprawdza się natomiast mielenie ich w blenderze. Dodać mąkę, sól i rozbełtane jajko. Szybko wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Z ciast uformować wałeczki mniej więcej grubości kciuka i pokroić w poprzek na niewielkie (około 1,5 cm) kawałki czyli nasze kopytka.
Kopytka wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, po czym zmniejszamy płomień do średniego i gotujemy około 2 - 3 minut od wypłynięcia. Podczas gotowania warto delikatnie przemieszać kopytka drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna garnka.
Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
Ziemniaki ugotować i wystudzić, najlepiej zostawić je do następnego dnia. Do naczynia miksującego włożyć zimne ziemniaki, mąkę, jajko, sól, zaprogramować czas 30 sekund i prędkość 4–5. Ciasto wyjąć na oprószona mąką stolnicę, podzielić na kilka części, uformować z nich wałeczki mniej więcej grubości kciuka i pokroić na kopytka. Kopytka wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, po czym zmniejszamy płomień do średniego i gotujemy około 2 - 3 minut od wypłynięcia. Podczas gotowania warto delikatnie przemieszać kopytka drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna garnka.