Cepeliny ze skwarkami Babci Jadzi

Cepeliny ze skwarkami Babci Jadzi
Zdjęcie - Cepeliny ze skwarkami Babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cepeliny ze skwarkami Babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cepeliny ze skwarkami Babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cepeliny ze skwarkami Babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • ciasto:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • farsz:
  • mięso mielone 500g
  • jajko
  • bułka
  • cebula
  • skwarki na zasmażkę, śmietana
Przygotowanie

Mięso mielone wieprzowo-wołowe doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kawałek namoczonej bułki, jajko oraz drobno posiekaną cebulkę.


Umyte i obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy małą cebulę, aby kolor był złocisty.


Starte ziemniaki odciskamy przez gazę, sok z ziemniaków wylewamy. Powstałą masę solimy i pieprzymy, dodajemy ubite jajko i mieszamy.


Na uformowanej na dłoni kuli wielkości jabłka układamy farsz i zawijamy w kształt dużego kopytka. Cepeliny wkładamy do osolonej, gotującej się wody, gotujemy ok. 30 minut.

Podajemy z podsmażonymi skwarkami i cebulką oraz łyżką śmietany.


Kategorie przepisów