sałata masłowa - na niej pokrojony w kostkę pomidor - na nim pokrojona w pióra cebula - na niej pokrojona w kawałki grecka feta z mleka koziego - na niej greckie czarne oliwki
Marchewki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Jedną pomarańczę podziel na cząstki, obierz je z białych błonek i pokrój na kawałeczki, które następnie wrzuć do marchewki. Z drugiej pomarańczy wyciśnij sok i polej surówkę.
Sałatę umyć, osączyć i pokroić na mniejsze kawałki - wrzucić do dużej miski. Chleb wymieszać z 2 łyżkami oliwy i usmażyć na patelni - dodając pod koniec czosnek. Nie można go dodać na początku, bo się spali i będzie niesmaczny - gorzki. Sałatę polać reszta oliwy i przyprawić solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszać.
Ostatnio przeczytałam, że nie powinno się schabowych tłuc tak niemiłosiernie, ale co ja poradzę, że lubię raczej cienkie i dobrze wyklepane? Siła przyzwyczajenia i już.
Upieczone cisto pozostawić w formie do ostygnięcia. Następnie wyjąć z folii, szczelnie zawinąć w folie i zostawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej, tak by smaki się połączyły.
Trzeba wszystko dokładnie ze sobą wymieszać, włożyć do szczelnego pojemnika i gotowe do najbliższego śniadania. Ja lubię z jogurtem ale można i z mlekiem i z sokiem a nawet na ciepło zalać gotowanym mlekiem.
Na oliwie podsmażam cebulkę. Do cebuli - zeszklonej - dodaję pokrojone w drobne, ale niezbyt małe, kawałki grzyby i smażę całość około 20 minut. Dodaję ryż, mieszam dokładnie dolewając pół szklanki rosołu. Mieszam czekając aż płyn odparuje.
Mąkę trzeba dobrze posiekać z chłodnym masłem oraz z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka, śmietanę i 1 torebkę cukru waniliowego. Siekać wszystko przez chwile a potem szybko zagnieść ciasto i zawinąć je w folie - włożyć do zamrażalnika aż stwardnieje ale nie zamrozi się zupełnie.
W sporej misce wymieszać mąkę z jajkami i solą, dolewając stopniowo mleko i wodę. Ciasto naleśnikowe powinno być gęste jak śmietana. Smażyć cienkie placki na dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem. Tylko nie za dużo oleju!
Czereśnie umyć i osączyć. W oryginalnym przepisie powinny być z pestkami – ja dryluje dla dziecka. Formę do ciasta – najlepiej z kamionki ( średnicy 25-30 cm) nasmarować masłem i na dnie poukładać czereśnie. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier – dodać jajka i i wlać odrobinę letniego mleka. Wymieszać. Następnie cały czas mieszając dodawać resztę mleka. Ciasto musi mieć konsystencje ciasta naleśnikowego.
Kapustę poszatkować, wrzucić do gara. Zalać 2 szklankami wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dołożyć do kapusty. Pomidora obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do gara z gotującą się kapustą. Dodać pokrojony koperek. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mąką.
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże, wsypać łyżeczkę cukru i wlać niewielka ilość mleka. Całość przykryć serwetka i odstawić na kwadrans.
Cebule i czosnek posiekać ale niezbyt drobno, podsmażyć na oleju aż się zeszklą. Dorzucić pokrojonego w grubą kostkę pomidora i razem poddusić. Wrzucić fasolkę szparagową, posolić i dodać pieprzu do smaku. Ewentualnie dolać filiżankę wody.