Clafoutis

Clafoutis

Clafoutis

1/2 kg czarnych czereśni

1 łyżka masła do wysmarowania formy

150 g mąki pszennej

5 jaj

75 g cukru

szczypta soli

250 ml letniego mleka

Czereśnie umyć i osączyć. W oryginalnym przepisie powinny być z pestkami – ja dryluje dla dziecka. Formę do ciasta – najlepiej z kamionki ( średnicy 25-30 cm) nasmarować masłem i na dnie poukładać czereśnie. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier – dodać jajka i i wlać odrobinę letniego mleka. Wymieszać. Następnie cały czas mieszając dodawać resztę mleka. Ciasto musi mieć konsystencje ciasta naleśnikowego. Dobrze wyrobić by nie było grudek. Następnie ciastem zalać czereśnie. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 30-40 minut. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem. Na zimno też jest dobre.

To przepis z kuchni francuskiej: czereśnie z Limousin.

Kategorie przepisów