Clafoutis
Clafoutis
1/2 kg czarnych czereśni
1 łyżka masła do wysmarowania formy
150 g mąki pszennej
5 jaj
75 g cukru
szczypta soli
250 ml letniego mleka
Czereśnie umyć i osączyć. W oryginalnym przepisie powinny być z pestkami – ja dryluje dla dziecka. Formę do ciasta – najlepiej z kamionki ( średnicy 25-30 cm) nasmarować masłem i na dnie poukładać czereśnie. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier – dodać jajka i i wlać odrobinę letniego mleka. Wymieszać. Następnie cały czas mieszając dodawać resztę mleka. Ciasto musi mieć konsystencje ciasta naleśnikowego. Dobrze wyrobić by nie było grudek. Następnie ciastem zalać czereśnie. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 30-40 minut. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem. Na zimno też jest dobre.
To przepis z kuchni francuskiej: czereśnie z Limousin.