Pierogi z kapustą i grzybami
Kolejna podróż sentymentalna w kulinarne wspomnienia... Tym razem coś z mojego dzieciństwa, specjalność mojej Mamy, pierogi z kapustą i grzybami.
Składniki farszu:
0,5 kg kapusty kiszonej
0,5 kg grzybów suszonych (lub opcjonalnie: 100 g suszonych i 400 g pieczarek)
30 dag boczku wędzonego
cebula
sól, pieprz
Ciasto pierogowe:
0,5 kg mąki luksusowej
ciepła woda
Ugotuj kapustę i suszone grzyby (osobno). Ja zawsze zostawiam sobie wywar po gotowaniu grzybów, jest bardzo dobry do barszczu czerwonego. Odsącz kapustę i po ostygnięciu dobrze ją wyciśnij, żeby nie miała w sobie niepotrzebnej wody.
Boczek pokrojony w kostkę zesmaż na patelni na skwarki, zdejmij skwarki, i na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę. Jeśli robisz farsz z pieczarkami, na tłuszczu wytopionym z boczku podsmaż pieczarki razem z cebulą, jak na sos pieczarkowy.
Wszystko razem - czyli ugotowaną kapustę, grzyby, skwarki, cebulę - wrzuć do maszynki do mielenia i zmiel. Następnie dobrze wymieszaj i dopraw do smaku.
Zagnieć ciasto pierogowe i formuj nieduże pierogi. Gotuj do wypłynięcia w osolonej wodzie.
Można je podawać z podsmażoną cebulką, ale ja najbardziej lubię takie prosto z wody, z odrobiną masła.