Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Kolejna podróż sentymentalna w kulinarne wspomnienia... Tym razem coś z mojego dzieciństwa, specjalność mojej Mamy, pierogi z kapustą i grzybami.

Składniki farszu:

0,5 kg kapusty kiszonej

0,5 kg grzybów suszonych (lub opcjonalnie: 100 g suszonych i 400 g pieczarek)

30 dag boczku wędzonego

cebula

sól, pieprz

Ciasto pierogowe:

0,5 kg mąki luksusowej

ciepła woda

 

Ugotuj kapustę i suszone grzyby (osobno). Ja zawsze zostawiam sobie wywar po gotowaniu grzybów, jest bardzo dobry do barszczu czerwonego. Odsącz kapustę i po ostygnięciu dobrze ją wyciśnij, żeby nie miała w sobie niepotrzebnej wody.

Boczek pokrojony w kostkę zesmaż na patelni na skwarki, zdejmij skwarki, i na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę. Jeśli robisz farsz z pieczarkami, na tłuszczu wytopionym z boczku podsmaż pieczarki razem z cebulą, jak na sos pieczarkowy.

Wszystko razem - czyli ugotowaną kapustę, grzyby, skwarki, cebulę - wrzuć do maszynki do mielenia i zmiel. Następnie dobrze wymieszaj i dopraw do smaku.

Zagnieć ciasto pierogowe i formuj nieduże pierogi. Gotuj do wypłynięcia w osolonej wodzie.

Można je podawać z podsmażoną cebulką, ale ja najbardziej lubię takie prosto z wody, z odrobiną masła.

Kategorie przepisów