Placek drożdżowy ze śliwkami

Placek drożdżowy ze śliwkami

 

300 g mąki

20 g drożdży

40 g cukru

125 ml ciepłego mleka

50 g masła

1 jajo

szczypta soli

1 kg śliwek

gruby cukier/trzcinowy jest najlepszy

Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże, wsypać łyżeczkę cukru i wlać niewielka ilość mleka. Całość przykryć serwetka i odstawić na kwadrans.

W tym czasie roztopić masło i przestudzone dodać do zaczynu razem z jajem, resztą cukru, mleka i solą. Zagnieść gładkie i lśniące ciasto, które trzeba potem odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.

W tym czasie umyć i pokroić na pół śliwki. Wypestkować.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

Wyrośnięte ciasto zagnieść, rozwałkować i przełożyć na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub mąką. Dopasować palcami ciasto do blachy. Na cieście rozłożyć połówki śliwek i posypać grubym cukrem.

Placek piec ok. 20-25 minut.

Kategorie przepisów