Placek drożdżowy ze śliwkami
300 g mąki
20 g drożdży
40 g cukru
125 ml ciepłego mleka
50 g masła
1 jajo
szczypta soli
1 kg śliwek
gruby cukier/trzcinowy jest najlepszy
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże, wsypać łyżeczkę cukru i wlać niewielka ilość mleka. Całość przykryć serwetka i odstawić na kwadrans.
W tym czasie roztopić masło i przestudzone dodać do zaczynu razem z jajem, resztą cukru, mleka i solą. Zagnieść gładkie i lśniące ciasto, które trzeba potem odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
W tym czasie umyć i pokroić na pół śliwki. Wypestkować.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Wyrośnięte ciasto zagnieść, rozwałkować i przełożyć na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub mąką. Dopasować palcami ciasto do blachy. Na cieście rozłożyć połówki śliwek i posypać grubym cukrem.
Placek piec ok. 20-25 minut.