Musli domowe - domowe jest najlepsze bo zawsze takie jakie lubisz

Musli domowe - domowe jest najlepsze bo zawsze takie jakie lubisz

płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane (można kupić gotową mieszankę kilku zbóż w sklepach "eko")

cornflakes

pestki słonecznika

siekane orzechy nerkowca, migdały

suszone owoce: jabłka, żurawina, rodzynki, morele, daktyle, papaja – pokroić drobno, wg gustu

Trzeba wszystko dokładnie ze sobą wymieszać, włożyć do szczelnego pojemnika i gotowe do najbliższego śniadania. Ja lubię z jogurtem ale można i z mlekiem i z sokiem a nawet na ciepło zalać gotowanym mlekiem.

Właściwie to można dodać jakie się chce składniki. Co kto lubi.

Zdjęcie - Musli domowe - domowe jest najlepsze bo zawsze takie jakie lubisz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Można tez „dosłodzić” musli miodem:

Płatki, orzechy i pestki wysypać na blachę wyłożoną pergaminem, zalać dwoma łyżkami oleju słonecznikowego i 4 łyżkami płynnego miodu. Wymieszać. Wstawić blachę na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mieszać w trakcie pieczenia. Ostudzić i dodać resztę składników.

Kategorie przepisów