Musli domowe - domowe jest najlepsze bo zawsze takie jakie lubisz
płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane (można kupić gotową mieszankę kilku zbóż w sklepach "eko")
cornflakes
pestki słonecznika
siekane orzechy nerkowca, migdały
suszone owoce: jabłka, żurawina, rodzynki, morele, daktyle, papaja – pokroić drobno, wg gustu
Trzeba wszystko dokładnie ze sobą wymieszać, włożyć do szczelnego pojemnika i gotowe do najbliższego śniadania. Ja lubię z jogurtem ale można i z mlekiem i z sokiem a nawet na ciepło zalać gotowanym mlekiem.
Właściwie to można dodać jakie się chce składniki. Co kto lubi.
Można tez „dosłodzić” musli miodem:
Płatki, orzechy i pestki wysypać na blachę wyłożoną pergaminem, zalać dwoma łyżkami oleju słonecznikowego i 4 łyżkami płynnego miodu. Wymieszać. Wstawić blachę na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mieszać w trakcie pieczenia. Ostudzić i dodać resztę składników.