Naleśniki razowe

Naleśniki razowe

200g mąki pszennej

100 g mąki pszennej razowej

ok 200 ml wody

ok 200 ml mleka

szczypta soli

2 duże jajka albo 3 małe

olej do smażenia

W sporej misce wymieszać mąkę z jajkami i solą, dolewając stopniowo mleko i wodę. Ciasto naleśnikowe powinno być gęste jak śmietana. Smażyć cienkie placki na dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem. Tylko nie za dużo oleju! Można tez dodać olej do ciasta (ok. 2 łyżek stołowych) - dobrze wymieszać i smażyć na suchej patelni teflonowej. Trzeba tylko bardzo uważać by się nie przypaliły.

A do naleśników w tym roku najbardziej nam pasuje miód chabrowy.

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki na cydrze
1

Naleśniki na cydrze

napiecyku napiecyku
napiecyku

Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Bezmleczne kokosowe placuszki
1

Bezmleczne kokosowe placuszki

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Pikelets  - australijskie placuszki - kuchnia australijska
1

Pikelets - australijskie plac…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Drop scones -szkockie naleśniki
2

Drop scones -szkockie naleśnik…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Naleśniki z mlekiem kokosowym – kokosowe
2

Naleśniki z mlekiem kokosowym…

napiecyku napiecyku
napiecyku