Schłodzony, pocukrzony napar połączyć z sokiem z cytryny, wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin. Można zmiksować z lodem, albo wrzucić kilka całych kostek lodu do schłodzonej herbaty.
Na sporej patelni rozgrzać olej - wrzucić posiekaną cebule i czosnek - podsmażyć, posolić - smażyć aż się zeszklą. Nie wolno przypalić! Dorzucić pokrojoną w talarki cukinie, dolać łyżkę wody i soku z cytryny - smażyć ok. 5 minut.
Oba rodzaje mąki wsypać do sporej miski, dosypać drożdży, dodać jajko i powoli, wlewając wodę mieszać - na końcu dodać masło i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, bez grudek. Odstawić całość na 20-30 minut .
Masło i cukier utrzeć na gładką i puszystą masę. Dodać jajka i ewentualnie skórkę z cytryny/pomarańczy albo aromat. Wszystko dokładnie wymieszać i stopniowo dodawać mąkę. Mieszając dodać proszek do pieczenia i sól. Ciągle mieszając dodać mleko.
Mąkę wsypać do dużej miski - zrobić w środku wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać trochę cukru, szczyptę soli i zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawić - drożdże musza "zabulgotać". Następnie dodajemy, resztę cukru jajka i po trochu mleko wyrabiając ciasto - najlepiej ręką.
Mąki wymieszać w dużej misce - zrobić na środku wgłębienie - wkruszyć drożdże - wsypać szczyptę cukru - zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki dolać nieco więcej ciepłej wody i zacząć zagniatać ciasto. Dosypać soli i wyrabiać ciasto aż biedzie miało gładka, elastyczna konsystencję i będzie odklejało się swobodnie od dłoni.
Kapustę ugotować w garze z wodą. W drugim garnku ugotować wywar z marchewki, pietruszki, selera i ziemniaków. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę pokroić z kiełbasą i boczkiem. Przesmażyć na oleju.
Grzyby suszone namoczyć najlepiej dzień wcześniej. Kapustę ugotować. Pieczarki umyć, pokroić i przesmażyć na 3 łyżkach masła. Grzyby suszone ugotować. Wszystkie składniki przecisnąć przez maszynkę z grubym sitem.
Kapustę kiszoną 2 razy zagotować w wielkim garze, odlać wodę. W osobnym garnczku przetopić słoninę i wrzucić pokrojone kawałki mięsa. Mięso zrumienić i dodać 2 pokrojone w plastry cebule. Poddusić i dolać trochę wody. Gotować około 15 minut. Powstanie z tego gulasz. Po ugotowaniu wlać gulasz do kapusty kiszonej, wrzucić parę listków laurowych i ziele angielskie.
... Bananowy jest...;) po prostu... smaczny sernik z nutą bananową wykonany wg przepisu Dorotki. Jest na pewno inny, ale sernikowy, mokry, aromatyczny i mocno bananowy... :) Ukochanemu smakuje.
Rukola, pomarańcze, oliwki, czerwona cebula - wszystko tańczące razem w jednym talerzu, wymieszane, doprawione, smakowane - pyszności! Moje podniebienie mówi zdecydowane tak sałatkom pięknej, słonecznej Italii.