Sałatka Cezara
Sałatka Cezara
i nie chodzi wcale o Juliusza
2 główki sałaty rzymskiej
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3-4 ząbki czosnku
1/2 szklanki pokrojonego w kostkę czerstwego chleba lub bułki
2 jajka
sos Worcester
1 cytryna
sól i pieprz
1/2 szklanki parmezanu tartego
+ opcjonalnie 1 kotlet z rostbefu usmażony na oliwie - ja lubię na lekko krwisto
Sałatę umyć, osączyć i pokroić na mniejsze kawałki - wrzucić do dużej miski. Chleb wymieszać z 2 łyżkami oliwy i usmażyć na patelni - dodając pod koniec czosnek. Nie można go dodać na początku, bo się spali i będzie niesmaczny - gorzki. Sałatę polać reszta oliwy i przyprawić solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszać.
Dodać sok z cytryny i sos Worcester, wbić dwa jajka "coddled" - tzn jajka gotowane przez minutę (nie dłużej!) - nie tylko żółtko ale i większa część białka musi być płynna. Wszystko razem dobrze wymieszać i posypać parmezanem i grzankami a na wierzch położyć pokrojona w paski wołowinę.
PS Jajka „coddled” powinny być bardzo świeże i z pewnego źródła! Salmonella nie śpi!