Miodownik
Miodownik
przepis pochodzi z książki "kuchnia żydowska" Marleny Spieler
1 1/2 szklanki maki (175 g)
1/3 szklanki drobnego cukru (75 g)
1/2 łyżeczki mielonego imbiru (2,5 ml)
1/2 - 1 łyżeczki mielonego cynamonu (2,5 - 5 ml)
1 łyżeczka przyprawy do szarlotki ( 5 ml)
1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 ml)
1 szklanka płynnego miodu (225 ml)
4 łyżki oleju (60 ml)
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 jajka
5 łyżek soku z pomarańczy (75 ml)
2 łyżeczki tartego imbiru (10 ml)
W dużej misce wymieszać razem sypkie składniki ciasta - pośrodku zrobić wgłębienie i wlać do niego miód, olej - dodać skórkę pomarańczową i jajka i wszystko wymieszać - ucierać - najlepiej mikserem. Dodać sok z pomarańczy i imbir i utrzeć wszystko na gładką masę. Przelać do kwadratowej formy (25x20x5) wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 50 minut.
Upieczone cisto pozostawić w formie do ostygnięcia. Następnie wyjąć z folii, szczelnie zawinąć w folie i zostawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej, tak by smaki się połączyły.
Przed podaniem można posypać cukrem-pudrem.
Pychota:-) A jak pachnie!
PS1 można i w okrągłej formie piec ;-)
PS2 mój miodownik nie ma szansy przeleżakować, jest zżerany zaraz po ostygnięciu