Miodownik

Miodownik

przepis pochodzi z książki "kuchnia żydowska" Marleny Spieler

1 1/2 szklanki maki (175 g)

1/3 szklanki drobnego cukru (75 g)

1/2 łyżeczki mielonego imbiru (2,5 ml)

1/2 - 1 łyżeczki mielonego cynamonu (2,5 - 5 ml)

1 łyżeczka przyprawy do szarlotki ( 5 ml)

1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 ml)

1 szklanka płynnego miodu (225 ml)

4 łyżki oleju (60 ml)

skórka otarta z 1 pomarańczy

2 jajka

5 łyżek soku z pomarańczy (75 ml)

2 łyżeczki tartego imbiru (10 ml)

W dużej misce wymieszać razem sypkie składniki ciasta - pośrodku zrobić wgłębienie i wlać do niego miód, olej - dodać skórkę pomarańczową i jajka i wszystko wymieszać - ucierać - najlepiej mikserem. Dodać sok z pomarańczy i imbir i utrzeć wszystko na gładką masę. Przelać do kwadratowej formy (25x20x5) wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 50 minut.

Upieczone cisto pozostawić w formie do ostygnięcia. Następnie wyjąć z folii, szczelnie zawinąć w folie i zostawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej, tak by smaki się połączyły.

Przed podaniem można posypać cukrem-pudrem.

Pychota:-) A jak pachnie!

PS1 można i w okrągłej formie piec ;-)

PS2 mój miodownik nie ma szansy przeleżakować, jest zżerany zaraz po ostygnięciu

Kategorie przepisów

Podobne przepisy