Risotto grzybowe a la JA
150 gram ryżu typu Arborio
5 dużych podgrzybków, świeżych
pól cebuli - drobno posiekanej
łyżka oliwy
2 szklanki bulionu wołowego albo wegetariańskiego
Na oliwie podsmażam cebulkę. Do cebuli - zeszklonej - dodaję pokrojone w drobne, ale niezbyt małe, kawałki grzyby i smażę całość około 20 minut. Dodaję ryż, mieszam dokładnie dolewając pół szklanki rosołu. Mieszam czekając aż płyn odparuje. Dolewam kolejne pół szklanki rosołu i tak aż do momentu aż ryż spęcznieje i będzie miękki. Czasem nie wystarczają 2 szklanki, można dolać na koniec nieco wody przegotowanej. Trzeba risotto cały czas pilnować i mieszać by się nie przypaliło.
To dość luźna wariacja na temat risotta ale całkiem smaczna. Z kurkami jest jeszcze lepsza.