Risotto grzybowe a la JA

Risotto grzybowe a la JA

150 gram ryżu typu Arborio

 

5 dużych podgrzybków, świeżych

 

pól cebuli - drobno posiekanej

 

łyżka oliwy

 

2 szklanki bulionu wołowego albo wegetariańskiego

 

Na oliwie podsmażam cebulkę. Do cebuli - zeszklonej - dodaję pokrojone w drobne, ale niezbyt małe, kawałki grzyby i smażę całość około 20 minut. Dodaję ryż, mieszam dokładnie dolewając pół szklanki rosołu. Mieszam czekając aż płyn odparuje. Dolewam kolejne pół szklanki rosołu i tak aż do momentu aż ryż spęcznieje i będzie miękki. Czasem nie wystarczają 2 szklanki, można dolać na koniec nieco wody przegotowanej. Trzeba risotto cały czas pilnować i mieszać by się nie przypaliło.

 

 

To dość luźna wariacja na temat risotta ale całkiem smaczna. Z kurkami jest jeszcze lepsza.

Kategorie przepisów