Idzie lato, sezon na rabarbar w pełni, weekend przed nami, więc wszystko sprzyja takim drinkom. Myślę, że to będzie przebój! Polecam na upalne dni, poczęstujcie też dzieci (oczywiście w wersji bez rumu).
Kiedy robiłam wczoraj tą zupkę pogoda była okropna deszcz i cały dzień pada i pada więc trzeba się rozgrzać zupką z pieczonym jabłkiem oraz dodatkiem warzyw które nasycą nas a mleczko z kokosa nada całości fajnego posmaku.
No taki obiad to tylko latem. Wygląda, pachnie i smakuje rewelacyjnie. Coś pysznego! Każdy z was na pewno zna taki smak, ja tylko przypominam. Życzę smacznego, lekkiego obiadu!
Udowodnię, że makaron może być wyjątkowym daniem, które spokojnie możemy zaserwować na proszonym obiedzie. Zwłaszcza w piękny letni wieczór. Moja malutka córcia uwielbia makarony. Dlatego śmiało możecie przygotować to danie na kinderparty. Dzieci uwielbiają ciągnący się ser (ale tylko najlepszej jakości) i kiedy ich buzia jest cała umorusana w sosie pomidorowym. Cudnie wtedy wyglądają.
Na letni lunch czy na grilla – przepyszna i zdrowa sałatka z tuńczykiem, awokado i ogórkiem małosolnym. Wystarczy pełna miska takiej sałatki a sił nam starczy na kilka godzin. Dodaj kilka listków mięty lub kolendry a danie nabierze orzeźwiającego smaku.
Kaszę jaglaną można jeść na tysiąc sposobów. Dziś wersja z krewetkami koktajlowymi i ciecierzycą w azjatyckich smakach. Wystarczy zrobić większą porcję i zabrać ze sobą do pracy.
Zachciało się na dworze lodów czekoladowych, to kuchara poszła do kuchni robić. Na miejscu odkryła, że nie ma czekolady na stanie. Ale jest kakao. I płatki śniadaniowe. I zapomniany mascarpone. No to siup, bo do sklepu się nie chciało. No i lody kuchara umaiła świetne, nie będzie dawać po gałach udawaną skromnością. Płatków w lodach na focie nie widać, ale zapewniam Was, że są i wspaniale chrupią.
Dziś mam dla Was kolejne, pyszne ciacho bez pieczenia, na herbatnikach.
Niesamowicie lekkie, delikatne, o konsystencji musu i fajnie orzeźwiające.
Takie ciasto, które jest idealne na upale dni, które mamy za oknem!
Herbatniki pokryte masą bananową i galaretką są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Zrobiło się chłodniej to proponuję kompot na ciepło, a jak przyjdą upały to polecam schłodzić i będzie jak znalazł – letnie orzeźwienie. W robieniu kompotów nie ma nic trudnego, czasu nie zabiera wcale, więc można przygotować w każdym momencie.
Powracam do źródeł, czyli do moich ulubionym deserów w wersji mini. Tym razem na warsztat idzie moje ukochane tiramisu. Jednak nie będzie to wersja klasyczna, a truskawkowa. Sezon truskawkowy w pełni więc trzeba korzystać póki można.
Kontynuując serię ze szparagami w roli głównej, przedstawiam przepis na przepyszną zupę. Tym razem proponuję ją w formie zupy-kremu z pieczonego kalafiora i białych szparagów, z dodatkiem kremowego seria brie, który doskonale komponuje się z tymi warzywami, a dodatek bazylii i cytryny dodaje jej lekkości i świeżości.
Myślałam, że przerobiłam już wszystkie wcielenia pulpetów, aż tu nagle wpadł mi w ręce ten przepis. Ze względu na tradycyjne składniki, na pewno będzie smakował wszystkim, no chyba, że ktoś nie lubi kapusty. Ale tutaj chodzi o młodą kapustę, która jest delikatna i słodka. Genialne danie, wypróbujcie ten przepis.
Fala upałów nie przemija, nie chce się jeść… nic się nie chce. Dlatego proponuję łatwą, lekką i świeżą sałatkę, która nadaje się do pracy albo na przekąskę w ciągu dnia.