Tort bezowy z owocami
Tort bezowy z owocami. Beza ubiła się perfekcyjnie, a tort…. niebo w gębie. Z zewnątrz chrupiący, wewnątrz cudownie piankowy.
Składniki:
Beza:
- 6 jajek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
Krem:
- 100 g śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 300 g truskawek
- 100 g czerwonych porzeczek
Do przygotowania bezy użyj metalowej lub szklanej miski. Białka oddziel od żółtek. W białkach nie ma prawa znaleźć się ani odrobineczki żółtka. Jeśli coś Ci jednak wpadnie wyciągnij kawałkiem skorupki (sprawdzony sposób). Zacznij ubijać białka na średnich obrotach miksera, gdy lekko się spienią, dodaj szczyptę soli. Dalej ubijaj na wysokich obrotach dodając po 1 łyżce cukru. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Masa powinna być sztywna i błyszcząca. Masę wyłóż na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 5 min. w temperaturze 180 stopni, a następnie 4 godziny w temperaturze 100 stopni. Po upływie 4 h wyłącz piekarnik i pozwól bezie spokojnie stygnąć.
Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój w plasterki. Porzeczki również umyj i obierz. Śmietankę ubij z cukrem pudrem dodaj mascarpone i wymieszaj. Posmaruj kremem tuż przed podaniem bezę i udekoruj truskawkami. Gotowe!