Domowy makaron zapiekany z kurczakiem w pesto i mozzarellą
W Polsce makaron pokutuje jako danie, które ląduje prosto na naszych udach. Kojarzy się z rozgotowaną maziają, która podeszła wodą. W sumie trudno się temu dziwić skoro na sklepowych półkach jest tak duży wybór gotowych sosów ala bolognese.
U mnie w domu makaron gości na stole kilka razy w tygodniu. Moim ulubionym codziennym daniem jest prawdziwy włoski makaron pełnoziarnisty z pomidorami i bazylią, skropiony dobrą oliwą i posypany świeżo starym parmezanem. Na szczęście obecnie mamy piękne lato więc moja bazylia rośnie mi na słoneczku jak szalona, więc mam jej pod dostatkiem.
Dziś postaram się przekonać wszystkich do tego dobrodziejstwa włochów. Ideałem jest przygotowanie własnego makaronu, ale jeśli nie masz czasu (albo po prostu ochoty) użyj gotowego makaronu. Jednak pamiętaj, aby był to prawdziwy włoski makaron z semoliny. Taki z pewnością nie sprawi, że następnego dnia cyferka na wadzę pójdzie w górę. Ja jednak na wyjątkowe okazję zrobię własny makaron jajeczny.
Udowodnię, że makaron może być wyjątkowym daniem, które spokojnie możemy zaserwować na proszonym obiedzie. Zwłaszcza w piękny letni wieczór. Moja malutka córcia uwielbia makarony. Dlatego śmiało możecie przygotować to danie na kinderparty. Dzieci uwielbiają ciągnący się ser (ale tylko najlepszej jakości) i kiedy ich buzia jest cała umorusana w sosie pomidorowym. Cudnie wtedy wyglądają.
Składniki: Makaron:- 1 szklanka semoliny
- 1/2 szklanki mąki tortowej typ 450 (ideałem byłaby mąka włoska typ 00)
- ciepła woda
- 1/2 łyżeczki soli
- Opcjonalnie: gotowy makaron orecchiette albo krótki makaron z semoliny
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka pesto bazyliowego
- 2 ząbki czosnku, pociętego w drobne paseczki
- 1 mała drobno posiekana cebula
- kilka kropel oliwy z oliwek
- sól, do smaku
- pieprz, do smaku
- 2 opakowania mozzarelli, każde po 125 g
- 2 puszki całych pomidorów (najlepiej pelati)
- garść świeżej bazylii
- 70 g świeżo startego parmezanu
przygotowania 30 Czas
gotowania 30 Czas
całkowity 3 h Ilość
porcji 4 Sposób przygotowania Makaron:
- Wysyp na stół obie mąki i zrób pośrodku małe wgłębienie.
- Posyp całość solą.
- Zacznij powoli wlewać wodę do środka, zagarniając mąki widelcem do środka.
- Kiedy dodasz już wystarczająco dużo wody, aby utworzyła się dość jednolita masa, zagnieć wszystko w kulę.
- Owiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Kiedy ciasto już odpoczęło, raz jeszcze je zagnieć.
- Podziel ciasto na dwie części (aby było łatwiej z nim pracować) i utwórz z niego wałek o grubości około 1,5-2 cm.
- Ostrym nożem zacznij odcinać kawałki o grubości 6-7 mm.
- Użyj kciuka, aby każdy kawałek ciasta lekko rozciągnąć tak, aby powstało coś w rodzaju ucha.
- Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie, około 2-3 minuty.
- Odcedź makaron i opłucz pod zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
- Na dużej patelni albo w garnku rozgrzej kilka kropel oliwy z oliwek.
- Podsmaż pokrojonego na małe kawałki kurczaka.
- Dodaj cebulę, lekko ją podduś.
- Dodaj czosnek i smaż do lekkiego zrumienienia.
- Posól i popieprz.
- Otwórz puszkę z pomidorami i rozgnieć je widelcem (pomiń jeśli używasz pomidorów w kawałkach). Dodaj do cebuli.
- Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Zagotuj wszystko i zmniejsz ogień.
- Duś całość na wolnym ogniu około 10-15 minut, aż całość lekko odparuje.
- Porwij kilka listków bazylii, dodaj do patelni razem z pieprzem i solą.
- Na koniec dodaj połowę parmezanu.
Danie możesz przygotować w jednym dużym naczyniu. Jeżeli kolacja ma być bardziej elegancka, przygotuj indywidualne porcje.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- W misce połącz ugotowany i odcedzony makaron oraz połowę sosu i 3 łyżki parmezanu.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj kilkoma kroplami oliwy.
- Wyłóż do naczynia cienką warstwę makaronu i polej częścią sosu.
- Rozłóż na wierzchu pociętą w plasterki 1 kulkę mozzarelli.
- Powtórz układanie dania raz jeszcze.
- Całość posyp resztą parmezanu.
- Dodatkowo możesz jeszcze popieprzyć i skroplić górę oliwą z oliwek.
- Włóż naczynie do piekarnika i piecz około 15 minut, aż ser się zarumieni.
- Makaron podawaj gorący, najlepiej z grzanką polaną oliwą z oliwek.
Smacznego!
Tagi: