Mini tiramisu truskawkowe
Powracam do źródeł, czyli do moich ulubionym deserów w wersji mini. Tym razem na warsztat idzie moje ukochane tiramisu. Jednak nie będzie to wersja klasyczna, a truskawkowa. Sezon truskawkowy w pełni więc trzeba korzystać póki można.
Deser bardzo łatwy i wbrew pozorom dość szybki w przygotowaniu na pewno zachwyci twoich gości, zarówno tym większych jak i tych mniejszych. Sam krem jest bardzo prosty bez użycia jajek. Wiem że wiele osób obawia się przed ich użyciem. Dlatego nie jest to klasyczna wersja tiramisu, tylko moja inspiracja. Dodatkowo, taki krem jest bardziej zwarty i lepiej będzie "trzymać" deser.
Podstawą deseru jest dobrze znany z mojego bloga i uwielbiany przeze mnie biszkopt genueński. Wykorzystałam go już między innymi w Torciku Emma oraz we Wspaniałym musie czekoladowym.
Składniki:Biszkopt:
- 4 jaja
- 125 g drobnego cukru do wypieków
- 125 g mąki, przesianej
- 2 łyżki ciemnego kakao, przesianego
Krem:
- 500 g biszkoptów do tiramisu
- 500 g mascarpone
- 200 g śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
Marynata do biszkoptów (wersja dla dorosłych):
- świeżo zaparzona szklanka kawy
- 1 łyżka whiskey albo innego mocnego alkoholu
Marynata do biszkoptów (wersja dla dzieci):
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- kilka łyżek dżemu truskawkowego (najlepiej domowej roboty)
- około 500 g świeżych truskawek
- świeża mięta, do dekoracji
przygotowania 90 Czas
całkowity 180 Ilość
porcji 10 Sposób przygotowania Biszkopt genueński:
-
Nastaw piekarnik na 220°C.
-
Wyłóż papierem do pieczenia spód formy do pieczenia o średnicy 21 cm.
-
Ubij jajka, aż powstanie puszysta, jasna masa.
-
Dodaj cukier i mieszaj dalej, aż cukier się rozpuści.
-
Dodaj stopniowo mąkę i kakao.
-
Przełóż masę do formy i piecz biszkopt przez około 10-15 minut, aż biszkopt będzie sprężysty po dotknięciu środka.
-
Wyjmij biszkopt z piekarnika i odłóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
-
Przekrój biszkopt na pół, tak aby powstały dwa identyczne blaty.
-
Wymieszaj wszystkie składniki.
-
Odłóż do ostygnięcia.
-
Ubij śmietanę na sztywno.
-
Pod koniec ubijania zacznij dodawać po jednej łyżeczce cukru pudru.
-
Dodaj mascarpone po jednej łyżeczce, aby masa się nie zważyła.
-
Wytnij z biszkoptu genueńskiego krążki o średnicy około 7 cm.
-
Lekko nawilż biszkopty marynatą.
-
Posmaruj biszkopty wraz z rantami cienką warstwą dżemu truskawkowego.
-
Przekrój biszkopciki do tiramisu w połowie i lekko zanurz w marynacie (najwyżej do połowy, aby nie straciły kształtu i chrupkości).
Jeżeli wolisz zrobić na prawdę duże deserki, użyj całych biszkoptów. Pamiętaj jednak, że w tym wypadku kremu i biszkopcików do tiramisu potrzeba dwa razy więcej. -
Wyłóż biszkopciki wokoło blatów biszkoptowych.
-
Przekrój truskawki na pół i ułóż dookoła biszkopcików.
-
Do środka (najlepiej szprycą) nałóż krem.
-
Dla bezpieczeństwa dobrze jest owinąć deser sznureczkiem albo gumką recepturką i włożyć do lodówki, aby krem lekko stężał. Ja jednak użyłam swojego sprawdzonego patentu - folia do bindowana sklejona taśmą klejącą.
-
Przed podaniem udekoruj tiramisu listkami świeżej mięty. Cudnie wygląda deser jeśli obwiążesz go wstążeczką.
Smacznego!
Tagi: