Zupa pieczarkowa z pieczonym jabłkiem
Kiedy robiłam wczoraj tą zupkę pogoda była okropna deszcz i cały dzień pada i pada więc trzeba się rozgrzać zupką z pieczonym jabłkiem oraz dodatkiem warzyw które nasycą nas a mleczko z kokosa nada całości fajnego posmaku... fajnie pasują też do niej takie dodatki jak quinoa czy też ciecierzyca ... Polecam
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 250 g pieczarek (użyłam brązowych )
- 1 duże jabłko
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- spora garść świeżego tymianku
- 1 litr wody
- pieprz świeżo mielony
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- garstka natki pietruszki lub kolendry
- odrobina sezamu
Ziemniaki,marchew oczyścić i umyć - osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do formy polać sosem sojowym, jabłko przekroić na cztery i również do formy posypać tymiankiem i polać łyżką oliwy z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C . Gdy jabłka będą już miękkie wyjąć je z formy i odłożyć na bok dodać resztę pieczarek i piec do miękkości ziemniaków. Upieczone warzywa przełożyć z formy do blendera na formę można polać odrobiną wody aby zabrać wszystkie smaki - przelać do warzyw wraz z resztą wody - zmiksować na gładko pod koniec dodać mleko kokosowe przelać do miseczki i podawać z siekaną natką pietruszki i pieprzem oraz szczypta sezamu.
* Upieczone warzywa można również przełożyć do wody w garnuszku chwilę podgotować dodać mleko koksowe i zmiksować blenderem. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i siekaną kolendrą - całość posypać sezamem.
* Taką zupkę lubię podawać również w towarzystwie ciecierzyc lub quinoa .
Smacznego
przepis własny