Kasza jaglana z krewetkami po azjatycku
Kaszę jaglaną można jeść na tysiąc sposobów. Dziś wersja z krewetkami koktajlowymi i ciecierzycą w azjatyckich smakach. Wystarczy zrobić większą porcję i zabrać ze sobą do pracy. Tu przepis jak przygotować kaszę jaglaną na sypko.
Kasza jaglana z krewetkami po azjatycku składniki na 2-3 porcje:- 150g suchej kaszy jaglanej (ugotowanej na sypko)
- 150g małych krewetek
- puszka ciecierzycy
- 1 marchewka
- 100ml sosu azjatyckiego (słodki z chili)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka siekanej pietruszki
- sól
Kaszę gotuję na sypko.
Marchewkę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach.
Wrzucam na patelnię krewetki, odsączoną ciecierzycę, startą marchewkę, sos azjatycki, koncentrat i sos sojowy. Podgrzewam wszystko kilka chwil. Dodaję kaszę jaglaną, mieszam dokładnie, posypuję pietruszką.