Bananowiec z galaretką - bez pieczenia
Dziś mam dla Was kolejne, pyszne ciacho bez pieczenia, na herbatnikach.
Niesamowicie lekkie, delikatne, o konsystencji musu i fajnie orzeźwiające.
Takie ciasto, które jest idealne na upale dni, które mamy za oknem!
Herbatniki pokryte masą bananową i galaretką są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie pop dokładkę!
Ps. ja do zalania użyłam galaretki truskawkowej, Wy śmiało możecie zrobić ze swoją ulubioną – brzoskwiniową, cytrynową czy też agrestową – każda sprawdzi się idealnie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* banany ( dojrzałe ) – `1 kg
* galaretka cytrynowa – 2 op
* herbatniki – 150 g
* masło ( miękkie ) – 250 g
* cukier puder – 4 łyżki
DODATKOWO:
* banan
* galaretka truskawkowa – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, odstawiamy do tężenia.
Miękkie ( koniecznie! ) masło ucieramy z cukrem, dodajemy rozgniecione widelcem miękkie banany i miksujemy na gładką masę ( jeśli masa nie chce się zrobić kremowa ucieramy nad kąpielą wodną ).
Do masy wlewamy tężejące galaretki cytrynowe i miksujemy, a następnie wylewamy na blachę ( 22×28 ) wyłożoną herbatnikami.
Wstawiamy do lodówki na ok.2 godziny.
Po tym, czasie układamy plasterki bananów i zalewamy przygotowaną wcześniej , lekko tężejącą galaretką truskawkową.
Ostawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!