Ciasto marchewkowe
Od wielu lat robiłam ciasto marchewkowe z jednego wypróbowanego przepisu (http://ugotujmyto.pl/amerykanskie-ciasto-marchewkowe/) i zawsze wszystkim smakowało. Ale pomyślałam, że trzeba dać szansę innym przepisom….;) Ten przepis na ciasto marchewkowe zwrócił moją uwagę swoim pięknym wyglądem. W oryginale to ciasto powinno być zrobione z dodatkiem pistacji, ale musiałam z nich zrezygnować, ponieważ jeden z moich gości ma alergię na orzechy… Innym zrobionym przeze mnie odstępstwem było pieczenie ciasta na dwóch większych blaszkach a nie na trzech mniejszych jak w przepisie… To ciasto jest zdecydowanie warte powtórzenia, choć jest cięższe i bardziej wilgotne niż moje ulubione ciasto marchewkowe. Jeśli jeszcze nie robiliście ciasta marchewkowego to zdecydowanie musicie to nadrobić!
Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 400 g marchewki, obranej i startej
- 4 jajka
- 275 cukru muscovado
- 250 ml oleju rzepakowego
- 100 g rodzynek
- skórka z 1 limonki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 100 g pistacji (opcjonalnie)
- borówki i skórka z limonki do dekoracji
Krem
- 150 g bardzo miękkiego masła
- 400 g serka śmietankowego, schłodzonego
- 200 g greckiego jogurtu, schłodzonego
- 350 g cukru pudru, przesianego
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy do miski. Dodać jajka, cukier i olej. Zmiksować.
2. W drugiej misce wymieszać startą marchewkę, rodzynki, skórkę z limonki i posiekane pistacje (jeśli je dodajemy) i dodajemy do masy jajecznej.
3. Spody dwóch tortownic o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części i każdą wyrównać. Piec około 20-25 minut do suchego patyczka. Przestudzić.
4. Masło utrzeć. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Kremem przełożyć blaty i resztę użyć do udekorowania ciast. Wierz udekorować borówkami, skórką z limonki i posypać cynamonem.
Smacznego :-)
źródło: Sainsbury’s Magazine Kwiecień 2014