Chleb razowy pszenno-żytni wg J.Hamelmana

Zdjęcie - Chleb razowy pszenno-zytni wg J.Hamelmana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kolejny chleb z ksiazki"Chleb"J.Hamelmana.Bardzo smaczny,aromatyczny chlebek z cienka,chrupiaca skorka.Tak nam posmakowal,ze pieklam go 3 razy z rzedu.Maka pszenna razowa dodaje nute smakowa,ktorej nie mialby chleb przygotowany tylko ze zwyklej maki.W wyniku polaczenia maki pszennej razowej z zakwaszona maka zytnia uzyskujemy wilgotny chleb,ktory dlugo utrzymuje swiezosc.

Skladniki na 1 maly bochenek:

Zdjęcie - Chleb razowy pszenno-zytni wg J.Hamelmana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
maka chlebowa-230 g
maka pszenna razowa-120 g
woda-210 g
sol- 8,5 g
drozdze instant-2 g
zakwas-210g

Wykonanie:
  • przygotowac zakwas i odstawic na 14-16 godzin w temperaturze 21°C by dojrzal .Na zakwas wziac 110 g maki zytniej razowej+90 g wody+1 lyzke zakwasu
  • odwazone skladniki umiescic w misie miksera i mieszac calosc przez 3 minuty na I predkosci nastepnie przez 3 minuty na II predkosci,az do rozwiniecia siatki glutenowej.Mise przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejse na 1 godzine do fermentycji wstepnej
  • wyrosniete ciasto wyrzucic na blat,zlozyc kilkakrotnie,uformowac w okragly lub podluzny bochenek i umiescic w koszyczku ( zlaczeniem do gory) do wyrastania na nastepna 1 godzine.Ciasto w koszyku obsypac maka i przykryc sciereczka kuchenna
  • w miedzyczasie nagrzac piekarnik ,najlepiej z kamieniem do 250°C.Obracajac koszyczek wyrzucic chleb zlaczeniem na rozgrzany kamien.Zaparowac piekarnik i piec 15 minut w 250°C.Nastepnie zmniejszyc tempertaure do 230°C i piec 25 minut.Studzic na kratce
ZYCZE SMACZNEGO !

Zdjęcie - Chleb razowy pszenno-zytni wg J.Hamelmana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb razowy pszenno-zytni wg J.Hamelmana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tartine bread z ziarnami

Tartine bread z ziarnami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułki hamburgerowe
8

Bułki hamburgerowe

Anna Anna
Słodko - gorzki świat

Miękkie maślane bułeczki
6

Miękkie maślane bułeczki

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Bagietki orkiszowe na maślance
4

Bagietki orkiszowe na maślance

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Prosty chlebek z masła orzechowego bez mąki

Prosty chlebek z masła orzecho…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Bułeczki kwiatki z suszonymi pomidorami
1

Bułeczki kwiatki z suszonymi p…

Tosia Tosia
Smakowity chleb