Chleb razowy pszenno-żytni wg J.Hamelmana


Skladniki na 1 maly bochenek:

maka chlebowa-230 g
maka pszenna razowa-120 g
woda-210 g
sol- 8,5 g
drozdze instant-2 g
zakwas-210g
Wykonanie:
- przygotowac zakwas i odstawic na 14-16 godzin w temperaturze 21°C by dojrzal .Na zakwas wziac 110 g maki zytniej razowej+90 g wody+1 lyzke zakwasu
- odwazone skladniki umiescic w misie miksera i mieszac calosc przez 3 minuty na I predkosci nastepnie przez 3 minuty na II predkosci,az do rozwiniecia siatki glutenowej.Mise przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejse na 1 godzine do fermentycji wstepnej
- wyrosniete ciasto wyrzucic na blat,zlozyc kilkakrotnie,uformowac w okragly lub podluzny bochenek i umiescic w koszyczku ( zlaczeniem do gory) do wyrastania na nastepna 1 godzine.Ciasto w koszyku obsypac maka i przykryc sciereczka kuchenna
- w miedzyczasie nagrzac piekarnik ,najlepiej z kamieniem do 250°C.Obracajac koszyczek wyrzucic chleb zlaczeniem na rozgrzany kamien.Zaparowac piekarnik i piec 15 minut w 250°C.Nastepnie zmniejszyc tempertaure do 230°C i piec 25 minut.Studzic na kratce

