Chleb razowy pszenno-żytni wg J.Hamelmana

Chleb razowy pszenno-żytni wg J.Hamelmana
Zdjęcie - Chleb razowy pszenno-zytni wg J.Hamelmana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kolejny chleb z ksiazki"Chleb"J.Hamelmana.Bardzo smaczny,aromatyczny chlebek z cienka,chrupiaca skorka.Tak nam posmakowal,ze pieklam go 3 razy z rzedu.Maka pszenna razowa dodaje nute smakowa,ktorej nie mialby chleb przygotowany tylko ze zwyklej maki.W wyniku polaczenia maki pszennej razowej z zakwaszona maka zytnia uzyskujemy wilgotny chleb,ktory dlugo utrzymuje swiezosc.

Skladniki na 1 maly bochenek:

Zdjęcie - Chleb razowy pszenno-zytni wg J.Hamelmana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
maka chlebowa-230 g
maka pszenna razowa-120 g
woda-210 g
sol- 8,5 g
drozdze instant-2 g
zakwas-210g

Wykonanie:
  • przygotowac zakwas i odstawic na 14-16 godzin w temperaturze 21°C by dojrzal .Na zakwas wziac 110 g maki zytniej razowej+90 g wody+1 lyzke zakwasu
  • odwazone skladniki umiescic w misie miksera i mieszac calosc przez 3 minuty na I predkosci nastepnie przez 3 minuty na II predkosci,az do rozwiniecia siatki glutenowej.Mise przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejse na 1 godzine do fermentycji wstepnej
  • wyrosniete ciasto wyrzucic na blat,zlozyc kilkakrotnie,uformowac w okragly lub podluzny bochenek i umiescic w koszyczku ( zlaczeniem do gory) do wyrastania na nastepna 1 godzine.Ciasto w koszyku obsypac maka i przykryc sciereczka kuchenna
  • w miedzyczasie nagrzac piekarnik ,najlepiej z kamieniem do 250°C.Obracajac koszyczek wyrzucic chleb zlaczeniem na rozgrzany kamien.Zaparowac piekarnik i piec 15 minut w 250°C.Nastepnie zmniejszyc tempertaure do 230°C i piec 25 minut.Studzic na kratce
ZYCZE SMACZNEGO !

Zdjęcie - Chleb razowy pszenno-zytni wg J.Hamelmana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb razowy pszenno-zytni wg J.Hamelmana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów