Tarta ze szparagami
Sezon na szparagi w pełni, korzystam i ja:)
Dzisiaj, proponuję prostą, szybką, niezwykle aromatyczną, pyszną, iście letnią tartę ze szparagami.
Trochę rustykalna, ładna dla oka, dopieści przy tym każde podniebienie:)
Swoją tartę wzbogaciłam dodatkiem szynki długo dojrzewającej i odrobiną intensywnej w smaku gorgonzoli.
Tarta ze szparagami idealnie wpasuje się w letnie menu.
Smakować będzie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Doskonale sprawdzi się na obiad, jak również na wieczorną przekąskę.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- pęczek białych/zielonych szparagów
- kilka plasterków szynku długo dojrzewającej
- kilka plasterków sera gorgonzola
- 50g sera mozzarella
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 0.5 pęczka szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Szparagi dokładnie obrać, odciąć zdrewniałe końcówki, ugotować na pół twardo (ok.7 minut) z dodatkiem cukru, soli i mleka.
Ciasto francuskie rozwinąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Brzegi ciasta zawinąć do środka.
Każdego szparaga owinąć do połowy plasterkiem szynki.
Ułożyć naprzemiennie na tarcie.
Gorgonzolę pokruszyć, posypać nią tartę.
Jajko roztrzepać widelcem, dodać śmietanę, wymieszać.
Powstałym sosem zalać tartę.
Tartę posypać mozzarellą.
Gotową tartę piec w 200C ok. 20-25 minut, do zrumienienia.
Upieczoną tartę posypać szczypiorkiem.
Tartę pokroić nożykiem do pizzy na mniejsze kawałki.
Podawać na ciepło lub zimno.