Rogale Marcińskie
Na dzień Swiętego Marcina przygotowałem rogale Marcińskie, bowiem w tym dniu żal by było nie zjeść tych przepysznych rogalików.
Ciasto na te popularne rogaliki wykonałem na ciescie półfrancuskim, wspaniale masłowe i niezwykle delikatne z farszem oczywiście makowym i cytrynowym lukrem.
Wszystkich łasuchów zapraszam na wyborne rogale Marcińskie.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 35 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 350 g masła
Składniki na masę makową:
- 250 g maku białego lub niebieskiego
- 300 ml mleka
- 125 g biszkoptów
- 180 g cukru
- 100 g masła
- 80 g orzechów włoskich lub laskowych
- 80 g zblanszowanych migdałów
- 80 g rodzynek
- skórka z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub migdałowego
- 125 ml smietany kremówki
Dodatkowo:
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 3-4 łyżki gorącej wody – wszystkie składniki na lukier dokładnie utrzeć i natychmiast smarować gorące rogaliki.
- 125 g orzechów laskowych
Wykonanie ciasta:
- Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki cieplego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać odstawić do podwojenia objętości.
- Mąkę z solą przesiać, dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko i 50 g roztopionego masła.
- Wyrobić wszystko do połączenia składników i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i rozsmarować miękkie masło /300 g/.
- Rogi ciasta złożyć do siebie, tak by przykrywały masło, zlepiając je ze sobą.
- Ciasto rozwałkować, po czym złożyć je na trzy części, rozwałkować ponownie, znów złożyć na trzy części i jeszcze raz rozwałkować i ponownie złożyć.
- Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 3 godziny do podrośnięcia. /Ciasto musi być wyrośnięte i lekkie.
- Następnie rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać trójkąty o podstawie 6-7 cm.
- Na każdy trójkąt wyłożyć masę makową do 3/4 dłudosci.
- Zwijać od podstawy, naciąć srodek i formować rogaliki.
- Odstawić do wyrośnięcia.
- Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec w temp. 190 st. C, przez 25 minut lub do zarumienienia.
- Gorące posmarować cytrynowym lukrem i posypać drobno posiekanymi orzechami laskowymi.
Wykonanie masy makowej:
- Mak zmielić w malakserze lub blenderze.
- Zalać gorącym mlekiem i odstawić na godzinę.
- Odcedzić i smażyć na maśle z dodatkiem cukru.
- Dodać rodzynki, zmielone biszkopty, drobno pokrojone orzechy i migdały, skórkę z pomarańczy i aromat.
- Wymieszać i krótko przysmażyć.
- Na koniec dodać smietanę, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Smacznego ?