Szarlotka z kruszonką
Tradycyjna, jesienna szarlotka z kruszonką – pyszna, krucha i pachnąca. Smakowała wszystkim bez wyjątku! Przepis zaczerpnięty od Doroty z bloga Moje Wypieki.
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
200 g masła
2 żółtka
150 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
około 6 – 8 obranych jabłek (twardych, soczystych)
garść rodzynek
cynamon
1 op. cukru waniliowego (8g)
Mąkę wysyp na stół i posiekaj z masłem. Dodaj cukier, proszek do pieczenia i żółtka, na końcu śmietanę. Ciasto szybko wyrób na zwarte i elastyczne. Uformuj kule, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Tortownicę o średnicy około 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Dno tortownicy wylep 1/3 schłodzonego ciasta. Ponakłuwaj widelcem i podpiecz około 10 – 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudź.
Kolejną 1/3 ciasta wylep boki tortownicy.
2/3 jabłek pokój w średnią kostkę, resztę zetrzyj na grubej tarce. Posyp cukrem waniliowym i jeśli lubisz – cynamonem.
Odstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij z nich sok i wyłóż na podpieczony spód.
Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wyłóż na wierzch ciasta.
Piecz ok. 50-60 minut w temperaturze 180ºC. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Smacznego