Pulpeciki w sosie koperkowym
Pulpeciki w sosie koperkowym, to moja ulubiona wersja smakowa klopsików.
Klasyczny sos śmietanowy, z dodatkiem dużej ilości świeżego koperku, smakuje wszystkim moim domownikom i sprawia, że taki obiad zawsze zjedzony jest do ostatniego kąska;)
Składniki:
- 1 kg dobrego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 pęczek koperku
- ok. 0.5 - 0.7l rosołu ( u mnie mięsno-warzywny)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 kajzerka
- 2-3 łyżki śmietany 12%/18%
- 1-2 łyżki mąki + mąka do obtoczenia pulpetów
- sól, pieprz, papryka do smaku
- olej do smażenia
Bułkę namoczyć, odcisnąć, posiekać.
Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju.
Mięso połączyć z cebulą, posiekaną kajzerką, roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką.
Masę mięsną dokładnie wyrobić.
Jeżeli jest taka potrzeba, mięso jest za luźne, dodać trochę bułki tartej ( nie za dużo by klopsiki nie wyszły twarde).
Z mięsa formować niewielkie pulpeciki.
Obtoczyć je w mące i podsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
Podsmażone pulpeciki zalać rosołem.
Koperek posiekać, dodać do mięsa.
Mięso wraz z koperkiem dusić kilka minut na małym ogniu.
Pod koniec duszenia, zagęścić i zabielić sos.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącego sosu.
Powstałą mieszankę wlać na patelnię, do duszącego się mięsa.
Całość zagotować.
Jeżeli jest taka potrzeba, doprawić do smaku: solą, pieprzem i papryką.
Podawać np. z ziemniakami puree, albo ryżem.