Jak co roku na świątecznym stole pojawi się mój ukochany piernik przełożony marcepanem i polany czekoladą. Po prostu rozkosz dla podniebienia - jak mówi mój Tata i nie tylko on... Kochamy pierniki, takie korzenne, na miodzie od jego pszczółek, rozpływają się w ustach. Ciasto jest bardzo aromatyczne, już po pierwszym kęsie wiem, że powinnam go zrobić więcej, oj więcej...
Ta baba oprócz mielenia maku jest bardzo prosta, pewnie można kupić gotowy mielony mak, więc wtedy to już nie ma przy niej zupełnie pracy a efekt jak Ktoś lubi makowe wypieki - gwarantowany!
Jednym znajbardziej lubianych przeze mnie sposobów na śledzia są właśnie matiesy z cebulką w koperku. To bardzo prosta wersja ale na tyle pyszna, że mogę ją polecić również na świąteczny stół. Wszystkie składniki idealnie się komponują ze sobą.
Przez całe życie mieszkam na Pomorzu Polski, dlatego cebularze były dla mnie zawsze jedynie drożdżową bułeczką z cebulą, a czasem także serem. Dopiero rok temu poznałam prawdziwy smak cebularzy z Lublina, w wersji z makiem. Od razu zakochałam się w tych cebulowych bułeczkach. Cebulka z makiem to bardzo udany duet, szczególnie jeśli występuje na rumiano przypieczonej bułce.
Do jego upieczenia nie trzeba chyba zbyt długo namawiać, tym bardziej, że TEN piernik przeszedł moje oczekiwania. Jest niesamowicie pulchny, wilgotny i smakuje rewelacyjnie. Powinien być przełożony powidłami śliwkowymi ale ja użyłam dżemu mandarynkowego więc wyobraźcie sobie jak bosko smakował:)
Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju z 3 ząbkami czosnku. Wlać przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru, bazylią i tymiankiem. Na każdy liść kapusty nakładać farsz a później brzegi kapusty złożyć do środka i resztę zrolować...
Numer jeden na liście obiadów mojego syna. Należy nadmienić, że ze wszystkich posiłków w ciągu dnia najbardziej nie lubi on właśnie obiadów. (...) Dziwny zestaw, ale kto zrozumie małego człowieka?
To ciasto robię właśnie jesienią i zimą, kiedy mam świeży zapas konfitur z wiśni. Taka wersja nam najbardziej smakuje. Czasami daję dżem z czarnej porzeczki, lub w ogóle pomijam ten składnik. Ale najczęściej jednak u nas w pleśniaku lądują konfitury z wiśni:)
Tak sobie wymyśliłam i muszę przyznać: dobre było! Moje dzieci, ketchupowe misie, zajadały, aż im się uszy trzęsły... Jeśli lubicie posmaczek ketchupu - spróbujcie.
Bardzo szybkie ciasto do zrobienia i jajka nawet nie potrzebne..wystarczy zmiksować wszystkie składniki i gotowe..Takie ciasto chociaż bez przyprawy do piernika smakuje jak piernik...
Ostatnio piekłam go jeszcze przed założeniem bloga i sama nie wiem dlaczego dopiero teraz do niego wracam. Ciasto bardzo mi smakowało. Poza tym ładnie wygląda, a przez dodatek maku szczególnie "pasuje" do świątecznego stołu.