Biszkopt jasny



To biszkopt, który piekłam do ciasta Puch Łabędzi. Muszę przyznać, że jest o wiele lepszy w krojeniu niż ten od siostry Anastazji. Nie kruszy się tak mocno, ładnie wyrasta, nie opada i dzięki temu można go równo podzielić :) Mi wyszły 3 placuszki z blaszki 30cm/30cm

Zdjęcie - Biszkopt jasny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
5 jajek
1 szkl cukru (ja dodaję zawsze 3/4szkl)
1 szkl mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka oleju
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie:
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki i delikatnie wymieszać. Upiec na złoty kolor (ok 25min)

Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Biszkopt kakaowy
1

Biszkopt kakaowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Biszkopt genueński
1

Biszkopt genueński

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Biszkopt
3

Biszkopt "rzucany"- najlepszy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Biszkopt  idealny
9

Biszkopt idealny

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Biszkopt
11

Biszkopt

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Ciasto piegus
11

Ciasto piegus

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni