Piernik pulchny

Piernik  pulchny

W sobotę usłyszałam w radio, że do świąt już tylko miesiąc. Dlatego po powrocie do domu zaczęłam trochę przeglądać przepisy i  układać świąteczne menu. Na pierwszy rzut poszedł piernik. Do jego upieczenia nie trzeba chyba zbyt długo namawiać, tym bardziej, że TEN piernik przeszedł moje oczekiwania. Jest niesamowicie pulchny, wilgotny i smakuje rewelacyjnie. Powinien być przełożony powidłami śliwkowymi ale ja użyłam dżemu mandarynkowego więc wyobraźcie sobie jak bosko smakował:)

Zdjęcie - Piernik  pulchny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: stary zeszyt

Składniki:

  • 130 g masła
  • 150 g cukru
  • szklanka mleka
  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki powideł śliwkowych lub innego dżemu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki przyprawy korzennej (ew.cynamon)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

W rondlu roztopić masło z cukrem, dodać miód i przyprawę korzenną. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać. Dodać mleko, jajka i cały czas dokładnie mieszać. Na koniec przesiać mąkę wraz z sodą. Masę wylać do przygotowanej wcześniej keksówki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ciasto ok. 40 min. Po wystudzeniu przekroić na 2 lub 3 części i przełożyć powidłami lub innym dżemem. Przygotować ulubioną polewę i oblać piernik.

Smacznego:)

Kategorie przepisów