Chrupiące słomki z ciasta francuskiego
Smaczna i bardzo prosta do przygotowania przekąska.
Przepis pochodzi z książki "Przepisy Mikołajka" Ch.de Beaupré i B.Valentin .
Składniki :
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 50 g tartego parmezanu
- 1 żółtko
- sól
- 1 łyżka sezamu
Ciasto rozwinąć, połowę posypać parmezanem. Posolić, złożyć na pół, dokładnie i równomiernie ugniatając i sklejając brzegi.
Żółtko roztrzepać z 1 łyżeczką wody i tą mieszanką posmarować wierzch ciasta. Część powierzchni ciasta (lub całą) posypać sezamem. Następnie pokroić ciasto na paseczki o długości ok.5 cm i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200-210°C i piec przez ok. 10 minut [lub do momentu, gdy słomki staną się rumiane i wyrośnięte].
Przełożyć na talerz, ostudzić , chrupać ! :)