Cebularze – bułeczki z makiem i cebulą

Cebularze – bułeczki z makiem i cebulą

Zdjęcie - Cebularze – bułeczki z makiem i cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przez całe życie mieszkam na Pomorzu Polski, dlatego cebularze były dla mnie zawsze jedynie drożdżową bułeczką z cebulą, a czasem także serem.

Dopiero rok temu poznałam prawdziwy smak cebularzy z Lublina, w wersji z makiem. Od razu zakochałam się w tych cebulowych bułeczkach. Cebulka z makiem to bardzo udany duet, szczególnie jeśli występuje na rumiano przypieczonej bułce.

Ich historia (a właściwie legenda) sięga podobno nawet czasów Kazimierza Wielkiego. Jeśli jest to prawdą, to tylko potwierdza fakt, że cebularze są po prostu cudownym przysmakiem.

Ja przygotowałam je po swojemu i muszę przyznać, że mimo iż cebularze zadowoliły moje kubki smakowe, to żałuję, że nałożyłam na bułeczki tak mało farszu. Okrągłe spody z cebulką tak urosły podczas procesu wyrastania i potem pieczenia, że farszu zrobiło się na nich zdecydowanie za mało. A nie da się ukryć, że to dodatek cebuli jest tu najważniejszy. Można ją pokroić w piórka, albo grubą kostkę.

Mam nauczkę na przyszłość, by na bułeczki nakładać więcej cebulki. Uwzględniłam to w przepisie, tak by wystarczyło jej na 4 duże bułeczki (można z nich zrobić 8 mniejszych). Wypiek na pewno jeszcze powtórzę :)

Zdjęcie - Cebularze – bułeczki z makiem i cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cebularze – bułeczki z makiem i cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cebularze – bułeczki z makiem i cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cebularze – bułeczki z makiem i cebulą

Author: Tosia Prep time: 2 hours Cook time: 20 mins Total time: 2 hours 20 mins Serves: 4 Ingredients

  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • opakowanie suszonych drożdży instant (7g)
  • 125 ml letniego mleka
  • 30 g masła
  • jajko (+ żółtko do posmarowania)
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • czubata łyżka maku
  • sól, pieprz

Instructions

  1. Mąkę przesiewamy do misy.
  2. W rondelku podgrzewamy mleko, razem z masłem. Gdy masło się rozpuści, odstawiamy, aby mleko ostygło.
  3. Do mąki dodajemy drożdże, cukier, sól. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć, dodajemy rozbełtane jajko i dalej zagniatamy ciasto. Po kilku minutach przekładamy je do naoliwionej misy i przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką. Zostawiamy w cieple na godzinę.
  4. W tym czasie cebule siekamy w piórka (lub grubą kostkę) i wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z masłem. Przyprawiamy szczypta soli i pieprzem i smażymy kilka minut, aż zacznie robić się złocista. Gotową cebulę zdejmujemy z patelni i mieszamy z makiem.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części (można je podsypać odrobiną pszennej mąki). Formujemy okrągłe bułeczki, które lekko spłaszczamy. Na bułeczki wykładamy cebulę, brzegi cebularzy smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Cebulowe bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Blaszkę z bułeczkami przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni. Cebularze pieczemy przez 20 minut, aż będą rumiane. Gotowe wyciągamy z piekarnika i studzimy przed podaniem.

3.1.09

Kategorie przepisów