Ryba i ziemniaki w połączeniu z przyprawami rodem z kuchni indyjskiej, to świetne połączenie smaków. Do kotlecików wystarczy podać podsmażoną cebulę z czosnkiem i dodatkiem świeżych pomidorów bez gniazd nasiennych, pokrojonych w kostkę, doprawionych cukrem, solą, pieprzem oraz sokiem z limonki.
Z tęsknoty za latem... Łosoś pod pierzynką z kremowego serka pieczony na ratatouille z letnich warzyw. Pyszne danie. Nic, tylko zamknąć oczy i wyobrazić sobie, że właśnie je się niespiesznie lunch gdzieś na południu Francji :)
Klasyczna pieczeń w zupełnie nowej odsłonie. Szpinak uwielbiamy, więc użycie go wraz z kremową ricottą i drobno pokrojonym boczkiem, było starzałem w dziesiątkę:) Pyszny, niecodzienny, ale dziecinnie prosty obiad!
Zdecydowanie zaliczam się do osób, które wolą wiedzieć co jedzą…. Myślę, że czas przeznaczony na przygotowanie takiej wędliny domowej jak np. rolada z boczku jest niewspółmiernie mały w stosunku do jakości i smaku jaki można osiągnąć. Najlepiej jest – o ile to możliwe – do tej wędliny dodać chleb swojego wypieku np. szybki chleb i wtedy jest po prostu niebo w gębie !
W powietrzu jakby czuć przedwiośnie ale gdzieniegdzie jeszcze sporo śniegu leży dlatego na pożegnanie tej kwietniowej zimy kapustka kiszona z kminkiem i odrobiną słodkiej marchewki. Bardzo dobrze smakuje z żeberkami duszonymi w piwie lub po prostu ze świeżym wiejskim chlebem z masłem.
Jest to moje pierwsze spotkanie z tym sernikiem, głównie mam na myśli efekt rosy, z tak ubitą pianą sernika jeszcze nie piekłam, bo bałam się, że mi nie wyjdzie. Radość na widok pierwszych złotych kropelek: bezcenna!
Takiego kurczaczka warto zrobić. Po pierwsze, jest bardzo soczysty! Po drugie, obiad praktycznie "robi się sam" - mamy 2w1 (mięso+ziemniaki) i wystarczy dorobić surówkę. Trzeba tylko pamiętać o jednym: absolutnie nie podawać dzieciom!
Sałatka caprese nie tylko prezentuje się na talerzu rewelacyjne, ale również smakuje wybornie. Bardzo proste smaki, które tworzą spójną całość. Osobiście mogę tę sałatkę jeść co wieczór na kolację.
Nie jestem szczególną fanką paluszków krabowych, ale ich kolor jest urzekający ;) Obawiałam się że ten kolor zniknie, gdy dodany zostanie majonez, pierwotnie znajdujący się w składzie sałatki. Nie bardzo mi też pasował majonez w towarzystwie delikatnych smaków, więc paluszki i cebulę zamarynowałam w soku cytryny.
Przepis, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Bawarii. Moja ciocia, która tam mieszka zaraziła nas miłością do niej:-). W ogóle moją przygodę z dynią zaczęłam właśnie od tej zupy. Celowo nie zaserwowałam jej w sezonie dyniowym, żeby nie umknęła Waszej uwadze. Dynię przechowałam cierpliwie w garażu, żeby oto teraz Was poczęstować;-).
Uwielbiam świeże figi, a Wy? Ostatnio kupiłam kilka cudownie dojrzałych i słodkich. Pycha Tagliatelle z tymiankowym kurczakiem i figami w śmietanowym sosie