Kremowy łosoś pieczony na ratatouille
Z tęsknoty za latem... Łosoś pod pierzynką z kremowego serka pieczony na ratatouille z letnich warzyw. Pyszne danie. Nic, tylko zamknąć oczy i wyobrazić sobie, że właśnie je się niespiesznie lunch gdzieś na południu Francji :)
Danie przygotowane razem z Maggie w ramach wspólnego gotowania.
Przepis podaptrzony na BBC GoodFood z moimi zmianami.
KREMOWY ŁOSOŚ PIECZONY NA RATATOUILLE
(2 porcje)
2 filety z łososia po 150g każdy,
100g kremowego serka (np. „Twój Smak” lub „Philadelphia”),
½ ząbka czosnku,
sól i pieprz,
1 łyżka obranych pistacji (mogą być solone),
2 łyżki płatków migdałowych
ratatouille:
½ cukinii,
½ bakłażana,
1 czerwona papryka,
½ żółtej papryki,
½ zielonej papryki,
½ puszki pomidorów,
½ szklanki bulionu warzywnego,
1 ząbek czosnku,
sól i pieprz,
zioła prowansalskie,
listki bazylii,
1 łyżka oliwy
Bakłażana pokroić w ćwierćplasterki, cukinię w półplasterki, a papryki w paski. Na patelni rozgrzać oliwę, krótko podsmażyć ząbek czosnku, następnie wrzucić pokrojone warzywa i smażyć ok. 5 minut, mieszając. Dodać pomidory z puszki, wlać bulion i dusić ok. 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać kilka posiekanych listków bazylii, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku.
Gotowe ratatouille przełożyć do dwóch mniejszych lub 1 większego naczynia żaroodpornego.
Filety z łososia umyć i usunąć z nich skórę. Ułożyć je na ratatouille, posypać solą i pieprzem.
Serek wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odrobiną pieprzu. Warstwę serka rozłożyć na filetach.
Pistacje i płatki migdałów zblendować lub bardzo drobno posiekać. Posypać nimi serek na łososiu.
Piec w 180 stopniach przez 20 minut.