Sernik Złota Rosa

Sernik Złota Rosa
Pamiętacie jak w jednym z moich postanowień noworocznych dotyczących bloga miałam podciągnąć się w sernikach: idę jak burza, jeden za drugim, drugi za trzecim;)

Jest to moje pierwsze spotkanie z tym sernikiem, głównie mam na myśli efekt rosy, z tak ubitą pianą sernika jeszcze nie piekłam, bo bałam się, że mi nie wyjdzie.

Radość na widok pierwszych złotych kropelek: bezcenna!

Zdjęcie - Sernik Złota Rosa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wczoraj, kiedy czekoladowe chlebki powolnie rosły, ja niecierpliwie czekając szukałam sobie zajęcia.
Ser na serniki jest prawie zawsze w mojej lodówce, ja chę†na na eksperymentowanie jestem, więc zabralam się za poszukiwania przepisu na sernik z rosą.

Zdjęcie - Sernik Złota Rosa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Z pomocą przyszło mi kilka Osób, ostatecznie skorzystałam z przepisu Asi z bloga Kulinarne szaleństwa Margarytki i pomocy Agnieszki z Ciasteczkolandii, która podała mi przepis na sernik z książki "Słodki świat " Ewy Wachowicz.
Dziewczyny - Dziękuję!


Zdjęcie - Sernik Złota Rosa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
I tak oto powstał sernik z dwóch przepisów, co od Kogo podam przy przepisie!

Sernik zrobiłam z połowy porcji w obręczy o średnicy 18 cm, ale Wam podam proporcje na dużą blachę lub dużą tortownicę.

Zdjęcie - Sernik Złota Rosa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na kruche z przepisu Ewy Wachowicz:

  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową z przepisu Asi:
  • 1 kg sera - dałam z wiaderka
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki oleju

Składniki na bezę z przepisu Ewy Wachowicz:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru


Przygotowanie: (już moja interpretacja)
  • wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce i szybo zagnieść ciasto, wyłożyć nim spód tortownicy lub innej przygotowanej formy do pieczenia i podpiec w 180 stopniach około 15 minut
  • w misie miksera umieścić ser, cukier, cukier waniliowy i zmiksować na gładką masę
  • dodawać po 1 jajku, każde miksując po pół minuty
  • dodać budyń, sok z cytryny ciągle miksując
  • dodajemy olej, miksujemy i na sam koniec mleko - ciasto będzie miało płynną postać
  • wylewamy je na podpieczony spód i pieczemy w 160 stopniach około 60 minut
  • na 10 minut przed końcem ubijamy białka z cukrem
  • wyciągamy sernik z piekarnika, wykładamy ubitą pianę i wstawiamy na około 15-20 minut, białka mają się nam delikatnie zezłocić
  • studzimy w uchylonym piekarniku około pół godziny, potem wystawiamy sernik na blat kuchenny i zostawimy do całkowitego wsytygnięcia
  • już po niecałej godzinie pojawiają się pierwsze złote kropelki
  • zupełnie ostudzony sernik wstawiamy na noc do lodówki

Zdjęcie - Sernik Złota Rosa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego;)

Kategorie przepisów