Surimi atakuje kolorem
nie jestem szczególną fanką paluszków krabowych, ale ich kolor jest urzekający ;) obawiałam się że ten kolor zniknie, gdy dodany zostanie majonez, pierwotnie znajdujący się w składzie sałatki. nie bardzo mi też pasował majonez w towarzystwie delikatnych smaków, więc paluszki i cebulę zamarynowałam w soku cytryny.
sałatka z paluszków krabowych
1 opakowanie paluszków surimi, 0,5 pęczka koperku, 1 świeży średni ogórek, 1 puszka groszku, 0,5 cytryny, 1 czerwona cebula, sól, pieprz, 1 łyżka oliwy
paluszki krabowe rozmrozić. cebulę pokroić w cienkie półplasterki, paluszki w dużą kostkę. ułożyć je w salaterce na cebuli, polać wyciśniętym z cytryny sokiem i odstawić na 15 min. ogórki obrać, pokroić w półplasterki i z groszkiem dodać do surimi. pół pęczka koperku drobno posiekać, posolić i popieprzyć do smaku, polać oliwą, wymieszać. sałatkę odstawić na 1 godzinę do lodówki.