Ucierane ciasto waniliowe
310 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g masła
300 g cukru (użyłam 250 g cukru trzcinowego)
4 duże jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
Miękkie masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Następnie dodałam po jednym jajku i mieszałam tak długo aż powstanie jednolita masa.
W osobnej misce wymieszałam mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodałam połowę do masy maślano- jajecznej i wymieszałam dokładnie. Dolałam ekstraktu waniliowego i resztę mąki. Wymieszałam dokładnie.
Masę przelałam do formy keksowej - ja użyłam jednorazowej, papierowej, ale można i w zwykłej - trzeba ją tylko natłuścić i wysypać mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia.
Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piekłam około 50 minut albo tak długo póki wetknięty w ciasto patyczek nie wyjdzie suchy.
Proste, szybkie ciasto do kawy na podwieczorek.
Przepis znaleziony w internecie.