Ucierane ciasto waniliowe

Ucierane ciasto  waniliowe

 Zdjęcie - Ucierane ciasto  waniliowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ucierane ciasto  waniliowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

310 g mąki pszennej

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

250 g masła

300 g cukru (użyłam 250 g cukru trzcinowego)

4 duże jajka

1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii

Miękkie masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Następnie dodałam po jednym jajku i mieszałam tak długo aż powstanie jednolita masa.

W osobnej misce wymieszałam mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodałam połowę do masy maślano- jajecznej i wymieszałam dokładnie. Dolałam ekstraktu waniliowego i resztę mąki. Wymieszałam dokładnie.

Masę przelałam do formy keksowej - ja użyłam jednorazowej, papierowej, ale można i w zwykłej - trzeba ją tylko natłuścić i wysypać mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia.

Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piekłam około 50 minut albo tak długo póki wetknięty w ciasto patyczek nie wyjdzie suchy.

Proste, szybkie ciasto do kawy na podwieczorek.

Przepis znaleziony w internecie.

Kategorie przepisów