Zupa z dyni po bawarsku

Zdjęcie - Zupa z dyni po bawarsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa z dyni po bawarsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Bawarii. Moja ciocia, która tam mieszka zaraziła nas miłością do niej:-). W ogóle moją przygodę z dynią zaczęłam właśnie od tej zupy. Celowo nie zaserwowałam jej w sezonie dyniowym, żeby nie umknęła Waszej uwadze. Dynię przechowałam cierpliwie w garażu, żeby oto teraz Was poczęstować;-). Kolor oczywiście zależy od rodzaju dyni. Moja wyszła żółta, ale najczęściej jest pomarańczowa.
Ciekawostką może być to, że ktokolwiek ją jadł nie odgadł jej głównego składnika, ale zapewniam, że jest pyszna i również bardzo smakowała częstowanym. Jakież było ich zdziwienie, kiedy dowiadywali się, że to zupa dyniowa;-)
Zdjęcie - Zupa z dyni po bawarsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 1,5 kg dyni pokrojonej w kostkę,
  • 2 litry bulionu,
  • 2 cebule pokrojone w kostkę,
  • chlust oliwy z oliwek,
  • 2-3 łyżki śmietany 18% tł.(można więcej),
  • 1 paczka mrożonego groszku,
  • 1 papryka czerwona pokrojona w drobną kostkę,
  • Kilka kropel tabasco, sól, pieprz,
  • Kilka suszonych grzybków + 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka masła.

Przygotowanie: Podsmażyć na oliwie cebulę, dodać dynię i chwilę dusić razem. Zalać bulionem, dodać grzybki i liść laurowy, gotować 20 minut. Następnie wszystko zmiksować, dodać groszek i paprykę, gotować 10 minut. Doprawić tabasco i innymi przyprawami. Na koniec dodać masło i dolać śmietanę.

Zdjęcie - Zupa z dyni po bawarsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa z dyni po bawarsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy