Farsz można dowolnie modyfikować. Danie jest bardzo sycące, więc wg mnie nie wymaga już dodatku żadnych ziemniaków, frytek czy ryżu. W zupełności wystarczy lekka surówka.
Soczyste kotleciki z dodatkiem kukurydzy … cebulki … pora i sosem czosnkowym zawsze zajadam z wielką przyjemnością! I to nie tylko na obiad! Wielokrotnie zdarzyło mi się , że zapakowałam je w pyszna , chrupiącą bułę … dodałam ser , świeże warzywa … i zabrałam do pracy jak hamburgera!
Jedno z tych dań, kiedy podczas jedzenia pojawia się i zakwita silna niezmiernie, paląca potrzeba, żeby się tym p o d z i e l i ć. Ugotować raz jeszcze, poczęstować. Takie pyszne. Mięso jest soczyste i delikatne, a glazura... ah! Nie da się tego opowiedzieć, poważnie. Zróbcie koniecznie!
Boskie skrzydełka! Idealnie doprawione, słodkawe z sezamową nutą. Nie trzeba ich wcześniej nacierać przyprawami i czekać, aż swoje odstoją, a jedyny minus to dość długie smażenie.
Gdy trafiłam na stronę food-fu i zobaczyłam ich warkocz brokułowy, to z miejsca postanowiłam taką wersję sprawdzić. odstępstwem od oryginalnego przepisu był czas marynowania mięsa. przygotowałam mięso z rana, z myślą, że po południu je upiekę...
Danie okazało się strzałem w dziesiątkę, bo nie dość, że spożytkowałam zalegającą w szafce suchą bagietkę, to przygotowałam jeszcze filet z kurczaka w super chrupiącej kruszonce i to bez smażenia.
Piersi z kurczaka rozbić przez folię. Posypać vegetą i pieprzem, rozłożyć po dwie cząstki gruszek, zwinąć. Obwinąć folią do pieczenia. Położyć na blachę, podlać bulionem...
Przekąska ta ma swój początek w nowojorskim Anchor Bar, prowadzonym przez Teresę i Franka Bellissimo. Skrzydełka kurczaka w słodko-pikantnym sosie przygotowała Teresa dla syna i jego kolegów, którzy przyszli z wizytą do baru. Skrzydełka natychmiast stały się hitem i szybko weszły do stałej oferty.
Klasyk amerykańskiej kuchni. W oryginalnej wersji mięso jest smażone na głębokim oleju a następnie przekładane do sosu maślano-paprykowego. Wersja pieczona tutaj prezentowana ma tą przewagę, że mięso wcześniej zamarynowane jest doskonale przesiąknięte sosem.
Szukając pomysłu na wykorzystanie nadwyżki porów, trafiłam (...) na przepis rodem z Australii ;) Kurczak z sosem z porów i suszonych pomidorów wydał się na tyle apetycznym i interesującym daniem, że postanowiłam go wypróbować.
Bardzo lubię kurczaka w wyrazistych i słodkawych azjatyckich sosach. To danie przyrządzałam już trzy razy i zawsze wychodziło pyszne chociaż za każdym razem smakowało nieco inaczej. Z pewnością zależne było to od sosu ostrygowego (co producent to inny smak sosu!), czasem było bardziej imbirowe czasem mniej, raz nawet zapomniałam o szczypiorze...
Dzisiaj przygotowalam piers z kurczaka w ciescie na bazie soku z pomaranczy - polecam ,szczegolnie dla dzieci,bo danie jest bardzo delikatne w smaku i recze,ze bedzie smakowac nie tylko maluchom.