Dziś przedstawiam prosty sposób na pysznego kurczaka, tym razem w glazurze miodowo-czosnkowej w stylu azjatyckim. Doskonały pomysł nawet na obiad w tygodniu. Podałam go z porami podsmażanymi z grzybami. Polecam!
Kurczak Piccata to bardzo prosty sposób na naprawdę szybkie przygotowanie oryginalnego dania z piersi kurczaka. Sos na bazie białego wina doprawia się skórką z cytryny i kaparami.
Zachęcona sukcesami w zakresie pulled pork z polędwiczki wieprzowej i pulled pork z pomarańczowym sosem BBQ przedstawiam przepis na rewelacyjny pulled chicken, czyli duszone mięso z udek z kurczaka w pikantno-słodkawym sosie na bazie pomidorów.
Niejeden raz wspominałam o moim zamiłowaniu do łączenia masła orzechowego z mięsem i w ogóle dodawania orzechów do wytrawnych dań. Tym razem na ruszt (a raczej na wok) wrzuciłam chińskiego kurczaka na ostro z orzechami ziemnymi. Chociaż lista składników wydaje się dość długa, samą potrawę robi się błyskawicznie. Pycha!
Do tego przepisu wykorzystałam piwo ciemne, które nadało potrawie specyficznego delikatnego posmaku…. Potrawka jest delikatna i aromatyczna i naprawdę warto ją przygotować… Zapraszam, oto kurczak w piwie :)!
Aromatyczny i soczysty kurczak cytrynowy to doskonały obiad prosto z Grecji. Przepyszna cytrynowa marynata a do tego sos grecki i ziołowy kuskus. Wspaniała kompozycja!
Po prostym, lecz bardzo smakowitym budyniu waniliowym przyszła pora na coś bardziej wykwintnego – tym razem połączyłam wanilię z kurczakiem, tworząc waniliowy zestaw obiadowy.
Przepis, który dziś Wam polecam ma co najmniej dwie duże zalety: robi się go bardzo szybko, a upieczone zgodnie ze wskazówkami mięso pozostaje niesamowicie delikatne i soczyste.
Danie łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne!
Ostry, tak jak lubię!
Smakiem, tzn. pikantnością troszkę przypomina hot wings z KFC.
Marynata sprawia , że kurczak nie tylko zyskuje świetny smak, ale jest niesamowicie soczysty.
Uwielbiam skrzydełka w każdej postaci, a szczególnie podane z jakimś pysznym sosem. Dziś proponuję wersję azjatycką, a dokładnie skrzydełka pieczone w piekarniku, następnie wymieszane w sosie składającym się z masła orzechowego i wielu aromatycznych przypraw. Skrzydełka są bardzo łatwe w przygotowaniu a ich wyjątkowy smak powinien zadowolić wszystkich fanów tajskich smaków. Polecam!
Ostatnio na niedzielę ugotowałam kurczaka w sosie migdałowym według hiszpańskiej receptury. Określenie „en pepitoria” oznacza sposób zagęszczania sosu ugotowanymi jajkami i mielonymi migdałami, który w Hiszpanii stosowany jest do wielu potraw, nie tylko do kurczaka. Muszę przyznać, że ten migdałowo-czosnkowo-winny sos był tak pyszny, że wyjadałam go łyżką wprost z garnka ;)
Kurczak tak przygotowany jest mięciutki i bardzo aromatyczny. Ma rewelacyjny smak. Co tu dużo mówic, Azjaci sa naprawdę mistrzami w przygotowywaniu drobiu.
Jako że bardzo dawno nie robiłam skrzydełek, skusiłam się i... okazało się, że są naprawdę pyszne. A ponieważ piecze się je w piekarniku, nie są tak bardzo tuczące, na jakie wyglądają :)