Pieczone skrzydełka Buffalo
Klasyk amerykańskiej kuchni. W oryginalnej wersji mięso jest smażone na głębokim oleju a następnie przekładane do sosu maślano-paprykowego. Wersja pieczona tutaj prezentowana ma tą przewagę, że mięso wcześniej zamarynowane jest doskonale przesiąknięte sosem. Miłośnicy chrupiącej skórki powinni jednak zrezygnować z marynowania i upiec kurczaka natartego solą, pieprzem i oprószonego mąką a następnie połączyć z sosem na patelni. Ostrość dania można regulować dodając więcej sosu chili do masła, można również użyć bardziej pikantnych papryczek niż pepperoni. Wersja z tego przepisu jest dość łagodna. Sos chili można kupić gotowy, jednak przygotowanie go w domowych warunkach jest niekłopotliwe. Sos Worcestershire można zastąpić sosem sojowym.
Sos chili- 8 czerwonych papryczek pepperoni
- 1 duży pomidor
- 5 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 100ml octu winnego
- 10 skrzydełek z kurczaka
- 100g masła
- 6 łyżek sosu chili
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka soli
Sos chili
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na blachę do pieczenia kładziemy umyte i osuszone papryczki, obraną i pokrojoną w ćwartki cebulę, obrany czosnek oraz pomidora. Skrapiamy całość olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do momentu aż warzywa lekko zbrązowieją. Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy do wysokiego rondelka. Zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy sól i cukier, gotujemy 20 minut. Po tym czasie miksujemy wszystko blenderem, pod koniec miksowania dodajemy ocet wąskim strumykiem. Na koniec przecieramy przez sitko.
Skrzyedłka Buffalo
Skrzydełka z kurczaka myjemy i suszymy. Nożem odcinamy część pozbawioną mięsa.
Maslo roztapiamy na małym ogniu, dodajemy sos chili, Worcestershire, miód, imbir oraz sól. Trzymamy na ogniu, mieszając, do momentu aż składniki się połączą. Połową uzyskanej marynaty zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Mięso wykładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy około 45 minut. Pozostałą marynatę przekładamy na patelnię i obsmażamy w niej krótko mięso bezpośrednio przed podaniem.
Przepis powstał w ramach akcji wspólnego buffalowania z tak znakomitymi blogerkami jak: Panna Malwinna, Mirabelka oraz Shinju.