Pieczone skrzydełka Buffalo

Zdjęcie - Pieczone skrzydełka Buffalo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Klasyk amerykańskiej kuchni. W oryginalnej wersji mięso jest smażone na głębokim oleju a następnie przekładane do sosu maślano-paprykowego. Wersja pieczona tutaj prezentowana ma tą przewagę, że mięso wcześniej zamarynowane jest doskonale przesiąknięte sosem. Miłośnicy chrupiącej skórki powinni jednak zrezygnować z marynowania i upiec kurczaka natartego solą, pieprzem i oprószonego mąką a następnie połączyć z sosem na patelni. Ostrość dania można regulować dodając więcej sosu chili do masła, można również użyć bardziej pikantnych papryczek niż pepperoni. Wersja z tego przepisu jest dość łagodna. Sos chili można kupić gotowy, jednak przygotowanie go w domowych warunkach jest niekłopotliwe. Sos Worcestershire można zastąpić sosem sojowym.

Sos chili
  • 8 czerwonych papryczek pepperoni
  • 1 duży pomidor
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100ml octu winnego
Skrzydełka
  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • 100g masła
  • 6 łyżek sosu chili
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka soli

Sos chili

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na blachę do pieczenia kładziemy umyte i osuszone papryczki, obraną i pokrojoną w ćwartki cebulę, obrany czosnek oraz pomidora. Skrapiamy całość olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do momentu aż warzywa lekko zbrązowieją. Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy do wysokiego rondelka. Zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy sól i cukier, gotujemy 20 minut. Po tym czasie miksujemy wszystko blenderem, pod koniec miksowania dodajemy ocet wąskim strumykiem. Na koniec przecieramy przez sitko.


Skrzyedłka Buffalo

Skrzydełka z kurczaka myjemy i suszymy. Nożem odcinamy część pozbawioną mięsa.

Maslo roztapiamy na małym ogniu, dodajemy sos chili, Worcestershire, miód, imbir oraz sól. Trzymamy na ogniu, mieszając, do momentu aż składniki się połączą. Połową uzyskanej marynaty zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Mięso wykładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy około 45 minut. Pozostałą marynatę przekładamy na patelnię i obsmażamy w niej krótko mięso bezpośrednio przed podaniem.



Zdjęcie - Pieczone skrzydełka Buffalo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis powstał w ramach akcji wspólnego buffalowania z tak znakomitymi blogerkami jak: Panna Malwinna, Mirabelka oraz Shinju.


Przepisy z tych kategorii

Drobiowa pieczeń z papryką i pieczarkami
2

Drobiowa pieczeń z papryką i p…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotlety z indyka w panierce z płatków kukurydzianych
2

Kotlety z indyka w panierce z…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka z makaronem, kurczakiem, ogórkami i koperkiem
2

Sałatka z makaronem, kurczakie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kurczak w sosie słodko – kwaśnym
2

Kurczak w sosie słodko – kwaśn…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pieczeń drobiowa „Gyros”
1

Pieczeń drobiowa „Gyros”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotleciki drobiowe w mące ryżowej
2

Kotleciki drobiowe w mące ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Ziemniaki z piekarnika II
2

Ziemniaki z piekarnika II

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cukinia faszerowana mięsem, ryżem i warzywami
1

Cukinia faszerowana mięsem, ry…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Młody bób w pomidorach

Młody bób w pomidorach

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Krem z pieczonych pomidorów
2

Krem z pieczonych pomidorów

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Fasolka szparagowa po bretońsku
1

Fasolka szparagowa po bretońsk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szparagi z łososiem wędzonym
1

Szparagi z łososiem wędzonym

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne