Stir fry z kurczaka z fasolką szparagową.

Stir fry z kurczaka z fasolką szparagową.

Gdy przed upałem nie ma się gdzie skryć ma się ochotę na proste, świeże i lekkie dania, które nie wymagają długich przygotowań. Królują więc przeróżne chłodniki, ekspresowe makarony, sałatki i kolorowe, sezonowe warzywa. Ja natomiast proponuję danie inspirowane pyszną, aromatyczną i orientalną kuchnią azjatycką.

Zawsze zastanawiałam się, czym w istocie są dania stir fry. Wszystkie, z którymi się spotkałam były fenomenalne, proste, a jednocześnie aromatyczne, pełne smaku i soczystych barw. Człowiek od razu robi się głodny… Okazuje się, że danie o tej wdzięcznej nazwie to nic innego jak potrawy szybko smażone w woku lub patelni na niewielkiej ilości oleju. Pachnące Azją mięso i chrupkie, tylko muśnięte wysoką temperaturą warzywa to posiłek idealny na każdą okazję. Sprawdzi się nie tylko w tygodniu, po pracy, gdy trzeba szybko napełnić talerze głodnej rodzinie. Zapewniam, że sprawdzi się także jako danie główne podczas „proszonej kolacji”. Goście nie uwierzą, że przygotowaliście je sami w tak krótkim czasie.

Aromatyczny kurczak marynowany w pikantno-słodkiej marynacie, krótko smażony w woku, do tego jędrna zielona fasolka z nutą czosnku. Wszystko oprószyłam sezamem i natką pietruszki, a podałam z makaronem chow mein. Świetnie pasuje tu też ryż lub każdy inny rodzaj chińskiego makaronu. Ja do takich dań lubię właśnie ten, jest smaczny i nawet nie trzeba go gotować. Wystarczy zalać wrzątkiem, a chwilę później odcedzić. Taki domowy ekspres w dobrym stylu.

Zdjęcie - Stir fry z kurczaka z fasolką szparagową. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(2-3 porcje)

  • 1/2 kg piersi z kurczaka – ok 2 pojedynce piersi
  • 300g zielonej fasolki szparagowej (żółta również się sprawdzi, ale zielona lepiej się prezentuje)
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • ziarna sezamu
  • natka pietruszki lub kolendry

marynata:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • szczypta płatków chili
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • szczypta kurkumy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurczaka pokroiłam w kostkę. Wszystkie składniki marynaty wymieszałam ze sobą i dodałam mięso. Odstawiłam na godzinę w chłodne miejsce.
  • Fasolkę oczyściłam i zblanszowałam kilka minut we wrzątku. Następnie przełożyłam do wody z lodem, by zachowała jędrność. Odstawiłam.
  • Do rozgrzanego woka (lub głębokiej patelni) wlałam 2-3 łyżki oleju, dodałam posiekany czosnek i wrzuciłam fasolkę. Smażyłam przez 2-3 minuty, a następnie przełożyłam na talerzyk.
  • Na tym samym oleju obsmażyłam mięso osączone z marynaty.
  • Gdy mięso było rumiane, dodałam fasolkę z czosnkiem i pozostałą marynatę.  Smażyłam na dużym ogniu stale mieszając do chwili aż marynata się zredukuje.
  • Gotowe danie przełożyłam na półmisek, posypałam ziarnami sezamu i udekorowałam natką.
  • Podałam od razu z makaronem chow mein.

Smacznego!

Kategorie przepisów