Takie wege pasztety są genialne. Nadają się na obiad czy kolację, można je też zabrać ze sobą do pracy. Kto jeszcze nie upiekł takiego pasztetu to czas to zmienić.
Może niektórzy mocno się zdziwią, ale kości pozostałe po gęsiej uczcie można wykorzystać do przygotowania aromatycznego rosołku lub np. krupniku. Dzisiaj zapraszam na wyjątkowo smaczny i super zdrowy - krupnik orkiszowy.
Dawno na blogu nie było nic indyjskiego! A to przecież jedna z moich ulubionych kuchni. Niedawno postanowiłam wypróbować chociaż kilka z ponad trzystu przepisów zawartych w książce "Kuchnia indyjska" wyd. Publicat. W pierwszej kolejności padło na jalfrezi z kurczaka, czyli proste curry pomidorowe z dodatkiem papryki.
Makaron z kurczakiem to proste i tanie danie obiadowe, na którego przygotowanie wystarczy poświęcić maksymalnie 30 minut. Można je modyfikować w zależności od tego, co akurat mamy w lodówce np. zamiast pieczarek i koperku dodać szpinak, brokuła czy suszone pomidory.
Gratyna (z francuskiego gratin) to jeden z moich ulubionych sposobów na zapiekanie warzyw pod chrupiącą kołderką z aromatycznego sera. Słodka cebula z dodatkiem beszamelu z gałką muszkatołową smakuje wprost obłędnie i może być zaserwowana spokojnie jako samodzielne danie lub dodatek do sztuki mięsa. Kto się pisze na porcję gratin de l'oignons? ;)
Na szczęście zmiksowana zupa ukryje w sobie wszystko, a że gryźć jej nie trzeba (co w przypadku ruszających się mleczaków, bywa drogą przez mękę dla zębów, ich właścicielki i jej matki również!)… Dziecię wołało o dokładkę na obiad i o kolejną porcję na kolację.
Pasztet wegetariański to brzmi może dziwnie, ale jest wyśmienity. Smakuje wspaniale, u mnie sprawdził się najbardziej na zimno po prostu krojony w grube plastry, ale rozsmarowany na kanapce też był smaczny.
Czasem mam w domu w zapasie ciasto francuskie i w razie potrzeby lub ochoty na jakąś szybką przekąskę na słodko lub wytrawnie wykorzystuję te ciasto..dziś propozycja na słodko..rożki z jabłkami ..pomysł podpatrzony u Dorotki.U mnie rożków jest więcej niż 6,bo ciasta miałam więcej, no i kwadraty też były mniejsze.
Pyszne i chrupiące nuggetsy z indyka w płatkach kukurydzianych pieczone w piekarniku. (...). Na pewno posmakują dzieciom i nie tylko. Można dodać do nich sałatkę, ulubiony sos i gwarantuję, że zjecie ze smakiem :-)