Pasztet wegetariański. Z kaszy jaglanej i soczewicy

Pasztet wegetariański to brzmi może dziwnie, ale jest wyśmienity. Smakuje wspaniale, u mnie sprawdził się najbardziej na zimno po prostu krojony w grube plastry, ale rozsmarowany na kanapce też był smaczny.
Przepis znalazłam na blogu dietetycznie apetycznie i niewiele w nim zmieniłam.

Zdjęcie - Pasztet wegetariański. Z kaszy jaglanej i soczewicy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
0,5 szklanki soczewicy czerwonej
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1 mała cukinia
1 cebula
2 marchewki
4 ząbki czosnku
2 jajka
6 łyżek podprażonych ziaren słonecznika
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
0,5 pęczka koperku
2 łyżki oliwy
2 łyżki płatków owsianych
sól, pieprz ziołowy, kurkuma

Zdjęcie - Pasztet wegetariański. Z kaszy jaglanej i soczewicy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób wykonania:
Kaszę jaglaną zalałam 1,5 szklanki wrzątku i gotowałam 20 minut.

Marchew, czosnek i cebulę pokroiłam na mniejsze kawałki i ugotowałam, w niewielkiej ilości wody. Po wyłowieniu warzyw w tej samej wodzie ugotowałam soczewicę.

Cukinię pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na patelni na 2 łyżkach oliwy aż zrobiła się lekko przezroczysta.

W misce wymieszałam kaszę, soczewicę, ugotowane warzywa, cukinię, posiekany koperek i dwa jajka. Wszystko zmiksowałam blenderem na gładką masę, dołożyłam siemię lniane i słonecznik, całość doprawiłam i przełożyłam do niewielkiej formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypałam z góry płatkami owsianymi.

Pasztet piekłam 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowy jest gdy odchodzi od ścianek formy. Po wystudzeniu dobrze jest odłożyć go na parę godzin do lodówki, jest wtedy stabilniejszy i lepiej się go kroi.

Zdjęcie - Pasztet wegetariański. Z kaszy jaglanej i soczewicy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki po chłopsku
2

Naleśniki po chłopsku

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Kurczak pieczony na kiszonej kapuście
1

Kurczak pieczony na kiszonej k…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Zupa z fasolą mung, imbirem i boczkiem. Jak zima to zupa!

Zupa z fasolą mung, imbirem i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Carpaccio z pieczonych buraków

Carpaccio z pieczonych buraków

Beti Beti
kruche babeczki

Curry z kurczakiem, dynią i masłem orzechowym

Curry z kurczakiem, dynią i ma…

Dzi Dzi
karmelowy

Zupa krem z ziemniaków z wędzoną makrelą, zielonym jabłkiem i chipsami z obierków
1

Zupa krem z ziemniaków z wędzo…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Zupa z soczewicy z dynią i pomidorami
2

Zupa z soczewicy z dynią i pom…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Cobb salad - kultowa amerykańska sałatka
1

Cobb salad - kultowa amerykańs…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Pide  - tureckie placki
2

Pide - tureckie placki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Gratin z batatów
3

Gratin z batatów

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z pieczonymi burakami, rukolą i suszonymi pomidorami
3

Sałatka z pieczonymi burakami,…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Dip fasolowy z gorgonzolą
1

Dip fasolowy z gorgonzolą

Tyna Tyna
In cooking we trust