Pasztet wegetariański. Z kaszy jaglanej i soczewicy

Pasztet wegetariański to brzmi może dziwnie, ale jest wyśmienity. Smakuje wspaniale, u mnie sprawdził się najbardziej na zimno po prostu krojony w grube plastry, ale rozsmarowany na kanapce też był smaczny.
Przepis znalazłam na blogu dietetycznie apetycznie i niewiele w nim zmieniłam.

Zdjęcie - Pasztet wegetariański. Z kaszy jaglanej i soczewicy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
0,5 szklanki soczewicy czerwonej
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1 mała cukinia
1 cebula
2 marchewki
4 ząbki czosnku
2 jajka
6 łyżek podprażonych ziaren słonecznika
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
0,5 pęczka koperku
2 łyżki oliwy
2 łyżki płatków owsianych
sól, pieprz ziołowy, kurkuma

Zdjęcie - Pasztet wegetariański. Z kaszy jaglanej i soczewicy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób wykonania:
Kaszę jaglaną zalałam 1,5 szklanki wrzątku i gotowałam 20 minut.

Marchew, czosnek i cebulę pokroiłam na mniejsze kawałki i ugotowałam, w niewielkiej ilości wody. Po wyłowieniu warzyw w tej samej wodzie ugotowałam soczewicę.

Cukinię pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na patelni na 2 łyżkach oliwy aż zrobiła się lekko przezroczysta.

W misce wymieszałam kaszę, soczewicę, ugotowane warzywa, cukinię, posiekany koperek i dwa jajka. Wszystko zmiksowałam blenderem na gładką masę, dołożyłam siemię lniane i słonecznik, całość doprawiłam i przełożyłam do niewielkiej formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypałam z góry płatkami owsianymi.

Pasztet piekłam 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowy jest gdy odchodzi od ścianek formy. Po wystudzeniu dobrze jest odłożyć go na parę godzin do lodówki, jest wtedy stabilniejszy i lepiej się go kroi.

Zdjęcie - Pasztet wegetariański. Z kaszy jaglanej i soczewicy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczony pstrąg cytrynowo - tymiankowy

Pieczony pstrąg cytrynowo - ty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pide  - tureckie placki
2

Pide - tureckie placki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Gratin z batatów
3

Gratin z batatów

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przyprawa gyros – domowa mieszanka przypraw
4

Przyprawa gyros – domowa miesz…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Saltimbocca alla romana z indyka
1

Saltimbocca alla romana z indy…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zupa kalafiorowa z serem pleśniowym
2

Zupa kalafiorowa z serem pleśn…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z ziemniaków i soczewicy
3

Sałatka z ziemniaków i soczewi…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Makaron soba z sosem sezamowym

Makaron soba z sosem sezamowym

upl upl
Niebo w gębie

Śledzie z jabłkiem
1

Śledzie z jabłkiem

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Ziemniaki fioletowe pieczone
1

Ziemniaki fioletowe pieczone

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie

Pieczony dorsz na groszku z bo…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pieczeń wołowa w chrzanowej skorupce na Nowy Rok

Pieczeń wołowa w chrzanowej sk…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena