Krupnik orkiszowy na kościach z pieczonej gęsi

Zdjęcie - Krupnik orkiszowy na kościach z pieczonej gęsi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Może niektórzy mocno się zdziwią, ale kości pozostałe po gęsiej uczcie można wykorzystać do przygotowania aromatycznego rosołku lub np. krupniku. Dzisiaj zapraszam na wyjątkowo smaczny i super zdrowy - krupnik orkiszowy.
Nie planowałam krupniku z kaszy orkiszowej, kaszka wylądowała w koszyku z zakupami dość przypadkowo.
A krupniczek jest wspaniały, kaszka drobniutka, rozkleja się podobnie jak jęczmienna, w smaku delikatniejszy niż tradycyjny jęczmienny.
Nadmienię, iż orkisz przeżywa renesans dzięki trendowi na zdrowe odżywianie.
Wartości zdrowotne kaszy orkiszowej sprawiają, że odziałuje ona na cały organizm, odtruwa go i regeneruje, wspomaga pracę wątroby, układu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu. Ma działanie przeciwzapalne, dodaje energii i niweluje zmęczenie.
Idealna zupa na jesienna porę, syci i rozgrzewa.
Ma jeszcze jeden zasadniczy plus, przygotujesz go w expresowym tempie, mięso już upieczone, a sama kasza gotuje się błyskawicznie. Bardzo polecam!

Zdjęcie - Krupnik orkiszowy na kościach z pieczonej gęsi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
kości pozostałe z pieczenia gęsi
1,5 l wody
100 g kaszy orkiszowej
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 pora
1/4 selera
liście lubczyku
4 ziemniaki
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz
natka zielonej pietruszki

Wykonanie:

  • kości zalać zimną wodą, dodać przyprawy, sól i zagotować
  • w międzyczasie przygotować warzywa. Umyć, obrać i pokroić w kostkę, pora w półkrążki. Dodać do gotujacego się wywaru
  • kaszę umyć na sitku w zimnej wodzie i dodać do zupy. Gotować około 15 minut, do miękkości. Usunąć kości z garnka. Obrać kości z resztek mięsa i dołożyć do zupy. Przyprawić pieprzem, skorygować ilość soli
  • na talerzach posypać natką zielonej piertuszki
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Krupnik orkiszowy na kościach z pieczonej gęsi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zupa z fasolą mung, imbirem i boczkiem. Jak zima to zupa!
1

Zupa z fasolą mung, imbirem i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa z soczewicy z dynią i pomidorami
2

Zupa z soczewicy z dynią i pom…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Gulasz czosnkowy z kapustą, fasolą i ziołową kiełbasą

Gulasz czosnkowy z kapustą, fa…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Vichyssoise. Francuska zupa – klasyk
2

Vichyssoise. Francuska zupa –…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa krem z batatów z mlekiem kokosowym
1

Zupa krem z batatów z mlekiem…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Chowder kukurydziany
2

Chowder kukurydziany

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Przepisy z tych kategorii

Postny kapuśniak z grzybami
1

Postny kapuśniak z grzybami

Dzi Dzi
karmelowy

Zupa z selera i jabłek - polska odpowiedź na francuską zupę cebulową
1

Zupa z selera i jabłek - polsk…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Barszcz ukrański na zakwasie
1

Barszcz ukrański na zakwasie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zupa cebulowo-porowa z pulpetami
1

Zupa cebulowo-porowa z pulpeta…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Kapuśniak / kwaśnica bez mięsa
1

Kapuśniak / kwaśnica bez mięsa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kremowa zupa z selera z pieczonymi ziemniakami
2

Kremowa zupa z selera z pieczo…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki