Kremowy makaron z kurczakiem i pieczarkami

Kremowy makaron z kurczakiem i pieczarkami
Makaron z kurczakiem to proste i tanie danie obiadowe, na którego przygotowanie wystarczy poświęcić maksymalnie 30 minut. Można je modyfikować w zależności od tego, co akurat mamy w lodówce np. zamiast pieczarek i koperku dodać szpinak, brokuła czy suszone pomidory.

Zdjęcie - Kremowy makaron z kurczakiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 pieczarek
  • 200 g makaronu penne rigate ( "pióra")
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok. 300 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 300 ml śmietanki 18 % do zup i sosów
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 gałązki koperku

Przygotowanie

Pieczarki kroimy w grube plastry i podsmażamy na złoto na 2 łyżkach oliwy. Odkładamy z patelni.

Makaron gotujemy al'dente według przepisu na opakowaniu.

Na patelnię wlewamy kolejną porcję oliwy (2 łyżki) i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany ząbek czosnku. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, a następnie doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz oregano. Gdy kurczak będzie gotowy całość podlewamy mieszanką śmietanki z wodą. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze szczyptą soli oraz pieprzu. Sos lekko redukujemy.

Następnie dodajemy odcedzony makaron (nie wylewamy wody może się jeszcze przydać), większą część pieczarek oraz posiekanego koperku i mieszamy. Gdyby sos zrobił się za gęsty można podlać go odrobiną wody z makaronu. Na wierzch wrzucamy resztę pieczarek oraz koperek.

Z podanych składników wychodzą ok. 3-4 porcje.

Zdjęcie - Kremowy makaron z kurczakiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Kategorie przepisów